Lumpänglar

Lumpänglar

Annika Åman debuterar med den historiska romanen Lumpänglar, baserad på hennes slutsålda pjäs om arbetarna vid textilfabriken i Oravais.

Berättelsen utspelar sig i Finland under de turbulenta åren 1926-1932. Såren efter inbördeskriget har inte läkt, det råder totalförbud på alkohol i landet och de politiska spänningarna ökar.

Mot den här bakgrunden kämpar fabriksarbetarna för jämställdhet och rättvisa medan huvudpersonen Alma gör en oväntad klassresa. Men livet är fullt av invecklade överraskningar, både lyckosamma och mera dramatiska…

Berättelsen utspelar sig för nästan 100 år sedan – vilka teman är fortfarande aktuella idag?
– Det finns väldigt många paralleller som kan dras till dagens samhälle och de politiska spänningar som vi ser i Finland och runtom i världen. Högerpopulismens retorik skiljer sig inte nämnvärt från 20-30-talet. Arbetsskyddet må ha blivit bättre här hos oss, men hur ser det ut i t.ex. de textilfabriker där våra billiga kläder tillverkas idag? Och vad drömmer de kvinnorna om eller är beredda att göra för överlevnaden eller försörjningen av sina barn?, säger Åman.

Jämställdheten är fortfarande inte fulländad.

– Den har ju gått framåt på många plan, men samtidigt är det många frågor som jag tar upp i boken som fortfarande ekar på, hundra år senare, både i hemmen och på arbetsplatser. Inte minst frågan om hur kvinnor får vara.

ps. de dammiga kulturgubbarna på hyllan är avundsjuka på boken Annika skrivit.