Eva Frantz

Den åttonde tärnan

Vinnare av Suomen dekkariseuras Vuoden johtolanka-pris 2019 Nominerad till Tulenkantajapriset 2019

En morgonpigg vinterbadare får sig en otrevlig överraskning när han tar sina första simtag i vaken. På folkhögskolan en bit bort hörs märkliga steg i natten. Och vad är det som blixtrar i elevhemsbyggnaden som stått tom i flera år?

Äldre kriminalkonstapel Anna Glad försöker anpassa sig till sitt nya liv som singel medan staden rustar för traditionellt luciafirande.
Ett dödsfall som vid första anblicken ser ut som en olyckshändelse verkar ha ett märkligt samband med en tragedi som inträffade trettio år tidigare.
Anna och hennes kolleger inser småningom att allt verkar kretsa kring den blyga flickan som går sist i luciatåget. Den åttonde tärnan. Men vem är hon?

I Eva Frantz nya mysdeckare Den åttonde tärnan får vi möta unga flickor, sådana som är unga nu och sådana som var unga en gång. Deras problem är ändå desamma. Hur är man en kul partytjej utan att bli för full eller patetisk och hur ska man ta sig fram i världen utan att göra någon besviken?
 

Recensioner

Frantz är bra på att skriva repliker som sitter rätt, och bra på att hitta på namn det senare en ofta underskattad talang. Egennamn markerar ålder, klass, etnicitet och kulturell habitus.
Kriminalintrigen är kompetent hopsvarvad kring en moralisk kärna.
Pia Ingström, Hufvudstadsbladet
 

På många sätt är Den åttonde tärnan en värdig fortsättning på Anna Glads äventyr. Läsvänligheten sitter, romanen lyckas vara både obehaglig men ändå mysig, och det finns en del snaskig spänning i luften för alla chick lit-fantaster.
Adrian Perera, YLE Internytt
 

Vid det här laget kan Eva Frantz med fog titulera sig Svenskfinlands deckardrottning. Det här är hennes tredje kriminalroman inom två år.
Frantz bjuder på levande karaktärsskildringar och har förmågan att bygga upp spännande intriger som samtidigt kommenterar fenomen och skeenden i vår samtid.
Lisbeth Rosenback, Vasabladet
 

Anna Glad fortsätter tackla såväl brottslingar som sitt privatliv i den trevliga småstaden, men sedan Den blå villan har hon blivit singel och kollegan Rolf pensionerad och ersatt av den hurtiga yngre kriminalkonstapeln Märta. Det är fräscht med den ovanligt förekommande situationen att såväl chefen som båda delarna av det utredande arbetsparet är kvinnor.
För min del får Frantz gärna hålla uppe samma takt som hittills, jag väntar redan med spänning på följande bok.
Kaneli Johansson, Västra Nyland

Den åttonde tärnan är en småputtrig och lagom spännande deckare, dessutom är den välskriven.
Jessica Poikkijoki, Österbottens Tidning

Eftersom jag gillade hennes förra deckare om Anna Glad väntade jag med spänning på denna. Och visst var den bra!
Mamabitesback -blogg
 

Eva Frantz har än en gång skrivit en ordentlig mysdeckare, perfekt sällskap i soffan en kall och ruggig kväll.
Leni Sundman, Affärsmagasinet Forum
 

den utspelar sig i en småstad där de flesta har någon koppling till eller kännedom om varandra, den är inte våldsam eller blodig och innehåller inga explicita sexskildringar, och tyngre partier vägs upp av humoristiska vardagsskildringar och nämnda lättsamma stilnivå och tonläge, och Glads relations och -kärleksbekymmer tillåts ta erforderligt stor plats.
Tomi Riitamaa, Ny Tid
 

Ruggbra inom klassisk Nordic Noire; språk, intrig, miljö, karaktärer, allt sitter stadigt i bladvändande spänning. Anders Kapp på kapprakt.se

Den åttonde tärnan Provläs

10.00 € 28.00 €

Köp