Märta Tikkanen

Emma & Uno

– visst var det kärlek

SMAKPROV

Nu kan du läsa ett smakprov ur boken. Klicka på fliken Extramaterial längst ner på sidan.

Hon är yngsta dottern på Överby gård i Kyrkslätt, slank och vacker och musikalisk, vill bli lärarinna. Men så kommer föreståndaren på Finns folkhögskola i hennes väg, det blir stort bröllop och en första tur neråt kontinenten.

Hon är 18, han är 26 när de träffas. Knappt ett år senare är de gifta. Sedan får de ett barn varje år, alla med olika födelseorter i Sverige och Finland. Hon är 25 när det sjätte barnet föds, efter det bor de inte längre tillsammans.

Han är en av dessa älskansvärda omöjliga män som kvinnor så lätt faller för, både igår och idag. Han sätter igång med världsförbättrarbråk i stor stil, han är en av de tre bakom Brunnsviks folkhögskola i Dalarna, arbetarnas universitet skolans första föreståndare. En idealist med en enastående förmåga att stöta sig med folk, ett oväderscentrum, en tändsticka som flammar upp och slocknar, aprilväder och majväntan.

Breven går kors och tvärs, ibland är de försvunna varför? Hans dramatiska om kampen mot tsaren, prästerna och mörkermännen, hennes fulla av kärlek och omsorg, snabbt nertecknade rapporter om barnen och vardagen och de oroliga tiderna.

Hennes mödernearv smälter, skulderna hopar sig i deras kölvatten. Men Överby finns, hon och barnen åker hem till pappa. Tills han dör och testamentet öppnas ...

Märta Tikkanen skriver om sina morföräldrar Emma och Uno.

Hur var det? Vad hände? Varför gick det som det gick?

Också en kärlekssaga. Visst var det kärlek?

Recensioner

... intressant är boken som ett dokument över patriarkatets piska och kvinnornas köpslagna biroller i skuggan av inbördeskrig och världskrig.

Tikkanen är noggrann och innerlig i sin skildring. Luckorna är många, hennes prövande föreställningar desto fler. Och resultatet, det är en skarp karta över det arv som format nuet.

Jonna Fries, Smålandsposten

Som läsare har jag lust att slita Uno i stycken. Hur kan hon lämnas att vänta så länge, förstår han vad hon offrar?

Som svensk får man en stor dos finländsk 1900-talshistoria på köpet: ett inbördeskrig, två världskrig, mängder av insikter om folkhögskoletankens framväxande, och bilder av finsk vardag.

Caroline Alesmark, Södermanlands Nyheter

Och där i cirklandet runt det som förefaller gåtfullt hörs Märta Tikkanens egen röst så klar och varm.

Monika Tunbäck-Hanson, Göteborgsposten

Resultatet har blivit en medryckande skildring av ett äktenskap och en tidsepok som var och en för sig innehåller stor dramatik med svåra uppoffringar som följd. Saklighet tillsammans med värme kännetecknar språket

Agneta Wistrand Rosendal, Kulturdelen.

Märta Tikkanens femtonde bok är en fascinerande och gripande kärlekssaga

Lisbeth Antonsson, Östgötacorrespondenten

I "Emma & Uno" föds en gripande historia i spänningen mellan det som kunnat räddas från tidens ständiga förstörelselusta och fantasier om det som saknas, mellan fakta och föreställning, mellan en frånvarande och delvis okänd Uno och en närvarande och djupt känd Emma. Det är en lysande roman i all sin lågmäldhet.

Erik Löfvendahl, Svenska Dagbladet

Jag vet ingen annan författare som kombinerar så skarpsinniga feministiska analyser med ett sådant försvar för de kvinnor som sätter lojaliteten med sina män främst. Hon förvandlar den kärleken från underdånighet till en styrka. Därför är hennes böcker alltid psykologiskt intressanta.

Therese Eriksson, Upsala Nya Tidning

Emma och Uno kan i högsta grad också läsas som en emancipatorisk skrift, i själva verket en av Märta Tikkanens viktigaste

... På ett bredare plan är Emma och Uno en tidsskildring av 1900-talets första hälft. Märta Tikkanen för läsaren från ett Finland som ännu är en del av tsarryssland till Sveriges mest progressiva kretsar. Hon ger glimtar av inbördeskriget, två världskrig och av ett Helsingfors i förvandling.

Tuva Korsström, Hufvudstadsbladet

Märta Tikkanen har fört sitt projekt lyckat i hamn. Hennes inlevelse smittar av sig på läsaren, hon kommenterar och reflekterar ibland, men aldrig på bekostnad av sina huvudpersoner.

Mary-Ann Bäcksbacka, Västra Nyland

Det är ju en fantastisk bok som Märta Tikkanen har skrivit! Vilken story!

... upplever jag den som relationsskildring som ställvis är nästan outhärdlig. Ändå läser man boken med stor behållning tack vare det fräscha greppet och Märta Tikkanens språkliga elegans.

Ull-Britt Gustafsson-Pensar, Österbottens Tidning

Tikkanen skriver om en tragisk kärlekshistoria, men lika mycket ser man tiden: dessa finska ödesår med revolution, världskrig, inflation, inbördeskrig och självständighet och införandet av allmän rösträtt, också kvinnlig så tidigt som 1906. ...

Det är en rik dokumentärroman och en biografi över en man och hans tid som kommer att användas länge...

Ulrika Milles, Dagens Nyheter

Ajallinen etäisyys ja halu ymmärtää molempia kuvattuja ihmisiä nostaa Emman ja Unon tarinan tekijänsä tärkeimpien teosten joukkoon.

Mervi Kantokorpi, Helsingin Sanomat

Boken om morföräldrarna Emma och Uno platsar väl bland Märta Tikkanens starka kvinnoskildringar.

Lotta Sjöblad, Syd-Österbotten

Emma & Uno
E-bok Hårda pärmar
Slutsåld