Merete Mazzarella

Från höst till höst

Dagbok från året då allting förändrades

Det är september 2019, bokhösten är i full gång med allt vad det innebär för en författare: samtal, bokmässor, möten med läsare. Merete Mazzarella lever antecknande, ständigt iakttagande sin omgivning, och nu inleder hon ett dagboksprojekt som ska pågå fram till september 2020.

I november reser hon till Australien tillsammans med sin man L, men de är tvungna att återvända hem nästan genast Australien står i brand och luften är hälsovådlig. Det blir jul i Helsingfors, det blir nyår, och i det nya decenniets spädaste barndom går det att urskilja en liten nyhet om ett nytt, farligt virus i Kina. I mars månad briserar virusbomben också hos oss i Norden.

Samhället stängs ner, allt vi är vana vid slutar gälla. Mazzarella antecknar vaksamt varje skiftning både i det egna och i det kollektiva medvetandet. Från höst till höst är en dagbok från ett år då ingenting blev som någon tänkt sig, och om hur de hot världen idag står inför coronan, klimatförändringen, Trump, Putin alla hänger ihop.

Recensioner

...  bra att texten stimu­lerar till egna tankar. Och att man för en gångs skull tvingas läsa och begrunda i stället för att genast le­verera åsikter själv. 
Nu är det nästan exakt ett år sedan det finska samhället först stängdes ner. Vi ser tillbaka och förundras över hur snabbt och samtidigt lång­samt det har gått. Det är en utmärkt tidpunkt att publicera Mazzarellas bok. De stora och små skiftningar som vårt samhälle gått igenom, från förlusten av social samvaro till teddybjörnar i fönstren, har alla gått så snabbt att man knappt hunnit uppfatta dem. 
Jag är tacksam att någon med så stor berättarskicklighet som Mazzarella har skildrat det turbulenta år som gått. 
Lotta Westerlund, Västra Nyland
 

Från höst till höst är mer än en dagbok om ett mycket annorlunda pandemiår, Mazzarella höjer blicken över det uppenbara och har förmågan att se det stora i det lilla och hitta referenser i litteraturen och historien och förmedla sin kunskap med en avundsvärd lätthet i pennföringen.
Inte minst bjuder hon på sig själv i sina reflektioner över åldrandet.
Henrik Othman, Österbottens Tidning

 

... bjuder Mazzarella på allt från tänkvärda tankar, frustration och allmän levnadsvisdom till såväl skratt som glädje. Att hon dessutom skrivit en dokumentär som nogsamt pekar på skillnaden mellan livet före och under pandemin gör inte boken sämre eftersom den är både viktig och underhållande.
Egil Green, Östnyland

Det blir till en vacker, klok och livsbejakande berättelse om kärlek i coronans tid, om att åldras på ytan men vara evigt ung inuti - och om skrivandet som en upptäcktsfärd genom livet. Kenneth Gysing, Femina

Behaglig läsning är orden. Meningar och associationer smyger fram, tidsperspektiven växlar sömlöst. På sina håll - men inte ofta - blir det på gränsen till provocerande trivialt och privat. Men så kommer en ädelsten till formulering, en tanke som skakar om med spänst och djup. Erik Helmerson, Svenska Dagbladet
 

... det är sättet som Mazzarella skriver om det, som gör att man tycker att ALLT hon gör är superintressant, vare sig det är en resa till Australien eller att bära hem en julgran. Maria Vedin, Norrländska Socialdemokraten

Kloka ord om livets gång i Från höst till höst
Merete Mazzarella har skildrat ett år med pandemi i senaste romanen - och där möts både livsglädje och åldrande. Norrans recensent Stefan Holmberg är berörd.

Från höst till höst
Slutsåld