Eva Frantz

Hemligheten i Helmersbruk

En spökhistoria i 24 kapitel, ett kapitel varje dag fram till julafton

Det är i början av december 1975. Flora Winter och hennes mamma Linn har kommit till den lilla kuststaden Helmersbruk där de hyr en portvaktsstuga som ligger intill en förfallen herrgård. Julen nalkas, men den kommer nog inte att bli något vidare. Pappa är ju inte längre med, mamma har fullt upp med sitt jobb och dessutom glömde hon pyntet hemma.
Medan mamma jobbar vid skrivmaskinen bekantar sig Flora med omgivningen. Hon lär känna den snälle med allvarlige farbror Fridolf som bor på ägorna. En mystisk pojke dyker upp och försvinner innan Flora hinner ställa sina frågor.

En snövit ekorre tycks vilja Flora något. Allt verkar kretsa kring själva herrgården, som kanske ändå inte är så öde som alla tror I tjugofyra kapitel ett för varje dag fram till julafton tar sig Flora närmare sanningen om von Hiems herrgård. Samtidigt upptäcker hon någonting viktigt om sig själv.

Adventsboken Hemligheten i Helmersbruk är en blandning av Maria Gripes mystik, Enid Blytons mysterieväv och Eva Frantz egen signatur: en spökhistoria som griper läsare i alla åldrar. Varje kapitel illustreras av Elin Sandström.
 

Recensioner

Hemligheten på Helmersbruk är som ett gnistrande tomtebloss i juletid, den givna lillajulklappen som bjuder in till att tillsammans uppslukas av läsningens trygga förtrollning i decembermörkret.
Mia Österlund, Hufvudstadsbladet

Hemligheten på Helmersbruk är som ett gnistrande tomtebloss i juletid, den givna lillajulklappen som bjuder in till att tillsammans uppslukas av läsningens trygga förtrollning i decembermörkret.
Mia Österlund, Hufvudstadsbladet

Det största problemet med boken är att åtminstone jag vill läsa mer än bara ett kapitel om dagen, som det är tänkt. Den passar alla åldrar, bå­de barn och vuxna, och kan bli något att samlas kring och läsa högt ur till­sammans i väntan på julen.
Janet Wallsten, Österbottens Tidning

Det här är en välskriven och fint sammanhållen historia med ett bra driv. Den är lagom spöklik utan att bli för kuslig, med ingedienser av mysterium och fantasy. [...]  Elin Sandströms illustrationer i dova färger står i fin samklang med stämningen i boken överlag. Tanken med en sådan här adventsbok är ju att man ska läsa ett kapitel om dagen, men det kan bli svårt. För "Hemligheten i Helmersbruk" är så spännande att den lockar till sträckläsning.
Lisbeth Rosenback, Vasabladet
 

Här finns en sprakande brasa, snö, julkrubba och spirande vänskap som sakta men säkert bygger upp en varm julkänsla. Men jag misstänker att en hel del läsare kommer få svårt att hålla sig till endast ett kapitel om dagen. Efter en lite långsammare start är det, sådär framemot andra advent, så mysigt rysligt att man bara vill sätta allt annat på paus och läsa, läsa, läsa.
Celia Svedhem, Svenska Yle

Hemligheten i Helmersbruk är en riktig, hederlig spökhistoria, sällsam mer än skrämmande, och påminner om Maria Gripes och Edith Nesbits klassiker. Eva Frantz berättar den i 24 kapitel, ett för varje dag i december fram till julafton, men det är svårt att begränsa läsningen till ett kapitel om dagen när det börjar bli spännande. Elin Sandströms inleder varje kapitel med en stämningsskapande helsidesillustration, sparsmakad men färgstark. Här finns känslan av magi och djupblå vinternätter, men också nostalgiskt sepiatonade bilder från det förflutna.
Lotta Olsson, Dagens Nyheter

Hemligheten i Helmersbruk

15.00 € 20.00 €

Köp