Anna-Lena Laurén

I bergen finns inga herrar

- om Kaukasien och dess folk

Branta berg, hög himmel och en obeskrivlig mångfald av folkgrupper det är Kaukasien. Den här regionen tillhör de oroligaste i världen. Området plågas av fattigdom, korruption och etniska spänningar, en blandning som ofta exploderar i våld. Kriget i Georgien i augusti 2008 är egentligen bara toppen av isberget. Ett dylikt krig kunde ha brutit ut på flera andra ställen i Kaukasien, där konflikter ligger mycket nära under ytan.

Men Kaukasien är inte bara krig. Det är en av världens vackraste regioner, med en unik mångfald språk och kulturer, stolta folk, urgamla traditioner och en vägran att böja sig inför auktoriteter. Rundradions korrespondent Anna-Lena Laurén tillhör de få västerländska journalister som regelbundet rör sig i området och som grundligt har satt sig in i de konflikter som pyr i Syd-Ossetien, Abchazien, Ingusjien, Nord-Ossetien, Tjetjenien, Dagestan och Kabardino-Balkarien. I den här boken rör hon sig från norra Kaukasien, som tillhör Ryssland, till Georgien. Hon träffar människor i deras hem, lyssnar och analyserar. Boken skildrar den helhet som man måste greppa för att förstå kriget i Georgien, ett krig som väckte starka reaktioner i västvärlden. Det är en bok för den som vill se de djupare sammanhangen bakom konflikten.

Men det här är också en bok om människor, om de olika folkgrupperna och deras kamp för sin identitet, kamp mot assimileringen, kamp för att överleva i en tillvaro där man historiskt alltid har varit klämd mellan stormakter. Det är en historia om små folk med stolt historia, om styrka och mod, liv och död. Det är en bok om de kaukasiska folkens frihetslängtan, skriven med den journalistiska yrkeskunskap, inlevelse och kärlek som är Lauréns varumärke.

Illustrerad.

Utkommer i september och på finska på Teos

Recensioner

...skildringar av platser och människor, så levande att det känns som om jag varit där. Boken är sålunda en njutbar introduktion till mer kunskap om länderna och människorna i norra Kaukasien.

Mari Benktson, Fredstidningen PAX

Hon har varit där, hon har träffat vanliga och ovanliga människor, hon har sett hur folk lever, och hon har inte bara jagat nyheter. Hon berättar om vardagliga saker som ger bilden djup och nyanser, oväntade detaljer som får en att förstå att Dagestan, Ingusjien och Tjetjenien existerar i verkligheten, inte bara i det aldrig sinande nyhetsflödet med terror och polisbrutalitet.

Kalle Kniivilä, diVERse

Boken är skriven med inlevelse och förståelse, med humor och ett personligt engagemang ...

Anna-Lena Laurén har synbarligen god förmåga att lyssna på mänskors bekymmer och att leva sig in i deras vardag. Hon är en skicklig ciceron till fattiga men gästfria hem, vid passkontroller och hos myndigheter och längs de många eländiga vägarna. Ibland är hon tvungen att flyga via Moskva för att ta sig från en republik till grannen, men hennes oförfärade sinne och aldrig svikande goda humör gör henne till en utmärkt guide bland de höga bergen. Rekommenderas.

Ulf-Erik Slotte, Västra Nyland

Den ska man inte missa, både för kunskapens och stilens skull.

Benita Mattsson-Eklund, Ålandstidingen

Den som törstar efter kunskap om det komplexa Kaukasien har nu hittat en behändig källa att ösa ur.

...

Med Anna-Lena Laurén som guide kan man genom boken upptäcka en farlig och fascinerande del av världen.

Mats Ekman, Syd-Österbotten

Det är precis så här god journalistik ska se ut, Journalisten känner till verklighetens karta och kan jämföra den med andra kartbilder. I bästa fall blir jämförelsen en bok som "I bergen finns inga herrar."

Benita Mattsson-Eklund, Ålandstidningen

Vuorilla ei ole herroja on sävähdyttävä lukukokemus. Kyseessä ei ole ylimielinen sankarimatkailijan opas eikä kaikkeen kyllästyneen ekstreemituristin matkapäiväkirja.

Yleisradion ruotsinkielisen toimituksen Moskovan-kirjeenvaihtaja Anna-Lena Laurén on kirjoittanut viihdyttävän yhdistelmän, johon on ladattu toimittajan kokemuksia Kaukasiasta sekä faktoja alueen kansoista ja valtioista.

...

Vuorilla ei ole herroja on myös syvästi inhimillinen teos. Sinä itketään ja nauretaan kaukasialaisten naisten kanssa. Samalla kirjeenvaihtaja työskentelee rohkeiden kuvaajien kanssa, raportoi Ylelle, pelkää joskus henkensä edestä ja kuitenkin jaksaa tehdä tarkkoja huomautuksia elämästä.

Arto Luukkanen, Helsingin Sanomat

Hon gör välinformerade och nyanserade iakttagelser över en komplex situation och har en klar personlig berättarstil i vilken kunskaper om ämnet kombineras med ödmjukhet och nyfikenhet.

Julie Hansen, BTJ

Aamu alkoi Kaukasuksen tilannetta puivassa seminaarissa, joka oli järjestetty Anna-Lena Laurenin uuden kirjan julkistamisen kunniaksi. Kirjan nimi on I bergen finns inga herrar: om Kaukasien och dess folk.

Anna-Lena, joka vastikään julkaisi kirjan Venäjästä ja venäläisistä (De är inte kloka, de där ryssarna), on jälleen kirjoittanut timantin. Kirja on aivan loistava analyysi Kaukasuksen tilanteesta ja sen kansasta. Asiaa ihmisten kautta. Suosittelen!

Alexander Stubbs blogg

Laurén utgår i stor utsträckning från intervjuer och möten med så kallat vanligt folk. Hon kommer dem mycket nära, och åtskilliga berättar förfärande historier om släktingar som mördats. De enskilda ödena vävs in i en större och bredare skildring av politik och kultur, även kortare historiska tillbakablickar. Det finns röda trådar, inte minst det utbredda våldet, korruptionen och det minimala förtroendet för myndigheterna. Bokens stora förtjänst är dess nyansrikedom.

...

Lauréns djupa engagemang och nyfikenhet präglar hela boken. I vissa stycken är den en kärleksförklaring till norra Kaukasus och dess folk. Hon ger ett fint erkännande till personer som sällan nämns i dessa sammanhang, den lokalbefolkning som hjälper utländska journalister, som guider, chaufförer och fixare. De utsätter sig för än större risker än journalisterna. Utan dem skulle angelägna böcker av det här slaget vara ännu mer sällsynta.

Ola Wihlke, Hufvudstadsbladet

Journalisten Anna-Lena Lauréns nya bok om Kaukasien får lysande kritik för sitt engagemang och sin nyansrikedom. I boken får läsaren en bred bild av Kaukasien, av de vanliga människor som bor här samt av regionens politik och kultur.

....

Som resenär är Anna-Lena Laurén mycket sympatisk. Hon är personlig på samma sätt som den betydligt mer kända norska kollegan Åsne Seierstad, men frågan är om inte hennes kunskaper och insikter är både bredare och djupare. Hon berättar utifrån de enskilda mötena, om individer, om deras egenheter och personligheter. Hon redovisar kaukasiska traditioner, t.ex. gästfriheten som är så central, kopplad till hedersbegreppet. Som gäst är man sänd av Gud och behandlas därför med traditionens hela pietet.

Anna-Lena Laurén har skrivit en bok som fått mig att öppna ögonen för annat än det som finns på dagsagendan och som skapar så svarta rubriker. Hennes berättelser om vardagslivets vedermödor, om drömmar och förhoppningar, om frihetslängtan och fattigdom gör ett starkt intryck.

Thomas Nydahl, Occident

Den som vill förstå mera och få händelserna insatta i ett större sammanhang ska läsa Anna-Lena Lauréns nya bok ...

Och hon belyser verkligheten ur ett vidare och mera medkännande perspektiv än till exempel Åsne Seierstad i sin Ängeln i Groznyj.

...

Det som gör boken så läsvärd är att Laurén berättar med en äkta kärlek till Kaukasus och människorna där.

...

Hon är på plats, hon möter dem ansikte mot ansikte och det gör att det hon skriver om får ett helt annat djup än enbart en politisk analys skulle få.

Ingeborg Gayer, Borgåbladet

Den nya boken kan däremot klassas som reportage och bra exempel på modern journalistik. Fakta och information sätts i första rummet, om också sedda genom ett temperament.

Laurén döljer inte sin upprördhet eller överhuvudtaget sina reaktioner inför det eller dem hon möter, men vet att begränsa sin personliga närvaro till en bro för läsaren och inte låta den bli självändamål.

Bror Rönnholm, Åbo Underrättelser

Lauréns styrka är just den spontana, starka närvaron. Den grundar sig på ett äkta intresse och ett engagemang som hon inte döljer.

... fascinerade inblickar i en unik miljö.

Peter Lodenius, Ny Tid

Lauréns djupa engagemang och nyfikenhet präglar hela boken.

Ola Wihlke, Sundsvalls Tidning

Det är en lärorik och informativ bok. Invecklad ibland, men också underhållande och mänsklig.

Bengt Östling, svenska.yle.fi

Överhuvud tycks hon älska människor och hon är tolerant inför olikheter. Hon undgår fallgropen att bara lyssna på sin egen polemiska röst. Hon är våghalsig, nyfiken och spontan, tar risker och lyder inte alla byråkrater som grävande journalist. ...

Boken är aktuell och utan tvekan värd ett journalistpris. Anna-Lena Laurén har lyssnat på kaukasier. Lyssna ni på henne!

Ingalill Österberg, Österbottens Tidning

Med uppenbar kärlek och beundran beskriver Laurén de karaktärsdrag som förenar de kaukasiska folken ...

Samtidigt lufter Laurén oförskräckt fram missförhållanden och människorättskränkningar hon bevittnar. Hon kommer med klara och kritiska analyser av varför det gått som det gått. ...

När man läser Lauréns bok inser man att det här är en historia som ingen som inte varit på plats hade kunnat berätta.

Lisbeth Rosenback, Vasabladet

I bergen finns inga herrar
Slutsåld