Ulla-Lena Lundberg

Jägarens leende

Resor i hällkonstens rymd

Är det möjligt att göra en mule len när du hugger den i sten? Ja, sådan är konstnärsskickligheten vid Nämforsen. En ristare som hade en bra dag tog ett steg tillbaka utan att falla i forsens Ginnungagap och kände den pilsnabba benådade självbelåtenhet som är konstnärskapets belöning: se vad jag kan.

Jägarens leende är antropologens och konstnärskollegans blick på klipp- och grottmålningar samt hällristningar från Domboshawa till Astuvansalmi och Nämforsen, från Afrika till Norden via Frankrike, Spanien och Ryssland. Samtidigt är boken en berättelse om två systrar och det ständigt pågående samtal som väver sig igenom deras liv.

Ulla-Lena Lundberg upplever hällkonsten och delar med sig av både känsla och tanke, av både bisonflockens dundrande framfart och vetenskapliga tolkningsmodeller. Orden löper lite vid sidan om det som uttrycks genom konsten, skriver hon och låter läsaren uppehålla sig just i gränstrakterna. Lundberg gör en schamanistisk läsning av olika former av hällkonst och diskuterar svårigheten att behandla den idag ska man måla i hällristningar med färg så att de syns bättre, hur ska man bevara grottmålningar i ett skiftande klimat? och dess plats i föränderliga landskap.

Recensioner

Som de flesta riktigt stora romanförfattare har Ulla-Lena Lundberg ett vitt intressefält utanför det rent litterära. Utöver regelrätta akademiska studier i antropologi och religionshistoria har hon utvidgat sitt vetande genom forskningsresor ...

... en av den finlandssvenska litteraturens viktigaste påminnare om att världen är intressant, mångfaldig och värd att ständigt berätta om.

Pia Ingström, Hufvudstadsbladet

Ulla-Lena Lundberg är en kunnig och påläst ciceron i hällkonstens värld, i myter och olika folkslags levnadsvillkor, deras kultur och religion. Hon är ständigt medveten om att verkligheten rymmer mytiska aspekter och myten realistiska. Hon har skarp blick för likheter och olikheter. ...

Teorier presenterar hon i lämplig mängd för att fördjupa läsarens behållning utan att bli för omständlig och därmed tröttande.

Mary-Ann Bäcksbacka, Västra Nyland

... djuplodande och välskriven ...

... Ulla-Lena Lundbergs förmåga att skriva både levande, engagerande och självdistanserande. Och den som efter läsningen känner sig manad att fortsätta i författarens fotspår har i Jägarens leende en utmärkt handbok. Ett flertal bilder, kartor och en omfattande litteraturförteckning lockar också till efterforskning på egen hand.

Egil Green, Borgåbladet

Jägarens leende

4.44 €

Köp