Sanna Tahvanainen

Körsbär i snön

Sylvia Plath - livs levande

Jag borde heta Sylvior, inte Sylvia. Sylvior Plathor. Jag är pluralis, inte singularis. I mig finns hur många Sylvior som helst. En på varje sida. Ibland ännu flera..

I juni 1953 får den unga Sylvia Plath sitt livs chans: Hon är en av de lyckliga kvinnor som varje år får praktisera en månad på modemagasinet Mademoiselles redaktion. Hon flyttar från sin inrutade tillvaro som student på Smith till kvinnohotellet Barbizon i New York och får en alldeles ny vänkrets av lika hungriga, ambitiösa kvinnor som hon själv.
Och av män de vackraste männen i hela NYC.
Sylvia drömmer om att bli författare, men framför allt vill hon leva livet fullt ut och med vidöppet gap. Utanför Barbizon ruvar den lockande och hemlighetsfulla storstadsnatten, och i dess famn kastar sig Sylvia och hennes vänner ivrigt och med höga förväntningar.
Körsbär i snön är en stor, energisk roman om den unga Sylvia Plath, om hennes passion, men också om hennes Panikfågel.
Romanen avslutar Sanna Tahvanainens kvinnotrilogi. De tidigare verken är Bär den som en krona (om drottning Victoria) och Den lilla svarta (om Coco Chanel).
 

Recensioner

Här har Tahvanainen hittat ett lite käckt och slängigt idiom, som är helt kongenialt med tiden och sammanhanget hon skildrar.
Anna-Lina Brunell, Hufvudstadsbladet

Körsbär i snön är en berättelse som det vibrerar om. Likt Sylvia Plath är den rik på nyanser, lekfull, sensuell och lockande, porlande som champagne och glittrande som en paljettklänning.
Marit Lindqvist, Svenska Yle

Det är en roman som estetiserar och förför och vidhåller sin rätt att fungera just på det planet.
Anna Möller-Sibelius, Vasabladet

Det är ett porträtt av en ytlig och flärdfull miljö, en som dominerade de Hollywoodfilmer som erövrade världen. Man kan se var den stora överkonsumtionen av lyxvaror har sina rötter och konstatera att i dag kommer en annan typ av unga kvinnor till New York med ett helt annat ärende, som Greta Thunberg och hennes gelikar. Och kalejdoskopet har snurrat rejält och visar helt andra bilder vid sidan av all glamour som fortfarande upprätthålls.
Benita Mattsson-Eklund, Ålandstidningen
 

Sanna Tahvanainen skriver oerhört bra, har verkligen lyckats gå under huden och känna med den unga Sylvia Plath, hennes drömmar, ambitioner - och fasor.
Jan-Erik Berglund, Nya Åland

Tahvanainen har skapat ett intressant spänningsfält mellan yta och djup.
Maria Ehrenberg, Blekinge Läns Tidning
 

Körsbär i snön är en typ av roman som irriterar många litteraturforskare. Jag fröjdas. Man får fabulera om personer som har levat.
Intresset för historien och litteraturen hålls vid liv. Körsbär i snön är stilmedveten litterär underhållning med asfaltsvart botten.
För alla som varit unga och ohämmat glamourösa i en storstad.
Anneli Jordahl, Aftonbladet

Det är knivskarpt, poetiskt, roligt, sorgligt, och Sylvia själv fångas av en påläst och nyfiken penna.
Linda Skugge, ICA kuriren 
 

Tahvanainen on taitavasti poiminut Plathin erilaisista teksteistä yksityiskohtia, joilla hänen romaaninsa tarina liitetään kuuluisaan kirjailijaan.
// Kielellisesti Tahvanaisen romaani on ansiokas. Kerronta on sujuvaa ja kieli rikasta.
Susanna Karhapää, Helsingin Sanomat

Det råder ingen tvekan om att Tahvanainen lyckats fånga både Plaths privata och poetiska berättarröst med häpnadsväckande träffsäkerhet. Körsbär i snön nästintill parafraserar långa passager ur Glaskupan, men Tahvanainen gör det skickligt, det råder det heller ingen tvekan om.
Emma Juslin, Ny tid

Till alla er som längtar till New York kan jag rekommendera Sanna Tahvanainens roman Körsbär i snön en roman som handlar om Sylvia Plath och den kvava sommaren 1953 i New York då Plath tillsammans med ett antal andra unga tjejer gavs möjlighet att jobba på modemagasinet Mademoiselle.
Det var en sommar då allting ställdes på sin spets, en sommar då livet vred sig kring sin axel och ingenting längre var som förut.
Marit Lindqvist, Svenska Yle

Körsbär i snön

5.00 € 30.00 €

Köp