Annika Luther
Lärarrummet
Välkommen till Diktoniusskolan, en fusion av ett tidigare självständigt högstadium och ett anrikt, men för nutiden alldeles för litet gymnasium i bortre Tölö, en grön och lummig del av Helsingfors.
Möt Tove, ambitiös och stressad språklärare, veteranen Mirri med en speciell begåvning för elakheter och giftiga anmärkningar, Camilla Ramm-Stein som troligen smygsuper, Max Morosoff, skolans populäraste lärare som till och med får eleverna att lyda och Freddu Svanholm, nykomling från näringslivet, som till en början tycker att skolvardagen är absurd, ineffektiv och irriterande.
Elever och lärare tillbringar en stor del av sina liv i skolan. Intriger, skvaller, mobbning och gräl om vems tur det är att städa lärarrumskylskåpet hör till vardagen. Följ med på den traditionella lingonplockningsutflykten i regn och rusk. Åk på seminarium med en svensk utbildningskonsult och hela lärarkåren till Tallinn. I snön och kylan i januari blir det författarbesök och Diktoniusfestival och småningom drar det ihop sig till studentskrivningar och Den blomstertid nu kommer. Freddu som börjat sin lärarkarriär med att krossa Toves stortå inser småningom att detta kan vara början på något nytt för både hans och Toves del.
Recensioner
Recensioner för pappersboken som utkom år 2013
Och jag måste säga att jag föredrar LR framför ER. Inte bara för att Annika Luthers lärarroman bjuder på lättsamt intelligent underhållning och förtjusande romantik, utan också för att boken innehåller så många implicita tankeställare om dagens skola, om lärarnas, elevernas och föräldrarnas attitydförändringar och om mediernas självpåtagna roll som moralens väktare.
Tuva Korsström, Hufvudstadsbladet
Även om Luther i första hand menar att denna roman är en arbetsplatsroman och en vuxenroman skulle jag gärna rekommendera den även för yngre läsare. Både språket och innehållet är lätt att ta till sig, samtidigt som en roman berättad ur olika lärares perspektiv ger en ny och uppfriskande synvinkel.
Rebecca Finnberg, Västra Nyland
Annika Luthers språk är lika roligt och drastiskt som i tidigare romaner. ...
Luthers lärare är småsinta, elaka, blodfulla, livfulla och roliga i sin mänsklighet.
Anna Dönsberg, Kulturtimmen
Lärarrummet är en bok man gärna läser i ett svep ...
Ann-Christine Snickars, Vasabladet
Lärarrummet är definitivt en mycket jordnära och varm läsupplevelse som är trevlig att ta till sig. En skola kan utan tvivel vara en lika omtumlande, givande, eller spännande arbetsplats som ett sjukhus, även om dramatiken inte involverar frakturer och tromboser utan oförberedda biologilektioner och kaosartade utflyktsdagar.
Matilda Hakala, Ny Tid
Det centrala i boken är ändå författarens sätt att teckna en både trovärdig och humoristisk bild av lärarrummet som ett kollektiv, och av den gemenskap som hela skolan utgör. Luther prickar dessutom in en hel del kritiska och träffsäkra iakttagelser, utan att ändå skriva läsaren på näsan, eller bli övertydlig i sin kritik av olika tendenser i skolvärlden.
Thomas Rosenberg, Östra Nyland
Jag dristar mig att kalla Lärarrummet modern finlandssvensk arbetarlitteratur. Det är en bok som luktar diskbänksrealism och framför allt är den trovärdig. Just så här kan det se ut i många lärarrum.
C-E Rusk, Läraren
Opettajainhuone on kirjoitettu vetävästi ja hilpeästi mutta siinä on myös tummat juonteensa.
Eija Komu, Keskisuomalainen
Satiirin kohteena ovat monet koulumaailman ja työelämän ilmiöt. Osansa lempeästä pilkasta saavat esimerkiksi asiasisällöstä tyhjät koulutustilaisuudet ja kankeasti toimiva tietotekniikka. Kärjekkäällä hellyydellä kuvataan myös vuoden merkkipaaluja ja kohokohtia, kuten Lucia-juhlaa, penkkareita ja opettajien Tallinnan reissua.
Vuoden sattumukset sidotaan koukuttavaksi kokonaisuudeksi
Marjo Jääskä, Kymen Sanomat