Laudatur

Roman

5,00 

–83%
Lägsta pris under senaste 30 dagar:
5,00 €
Artikelnr: N/A Kategori:
Recensioner

Laudatur nominerades till Runebergspriset 2017 Urvalsjuryns motivering: I Peter Sandströms (f. 1963) fiktiva värld är männen inte så bekväma i sina maskuliniteter. I Laudatur har huvudpersonen som medelålders familjefar accepterat sin plats i livet och hemmet – inte för långt från tvättmaskinen – just när resten av familjen är beredd att gå vidare. Medan han väntar på att någon ändå skall komma tillbaka minns ha en ungdomssommar när hans far skulle lära honom skjuta fast ingen egentligen ville det, och mor slog far med en gräfta i huvudet.

På ett språk som är både känsligt och konkret ringar Sandström in sina personers rörande egenart och underliga förehavanden, ofta i ett österbottniskt landskap som är realistiskt och ibland också lite surrealistiskt och kusligt

[…] läsningen är njutbar prosa från den första utkristalliserade meningen till den sista.  […] Peter Sandström skildrar tidens flykt, meningslösheten och varandets olidliga och ofrånkomliga förgänglighet med kärlek, värme och en öppenhet som det är svårt att värja sig mot.

Camilla Lindberg, Västra Nyland  

Sandström är en skönlitteraturens kaosteoretiker. Jag skulle jämföra Peter Sandström med Karl Ove Knausgård om inte Jukka Koskelainen redan hade gjort det i sin recension av Valkea kuulas (Helsingin Sanomat 8.10.2014). Också känslan för form hindrar jämförelsen. Sandström har den, Knausgård har den inte.

Antti Majander, Helsingin Sanomat

Författaren Peter Sandström har ett språk som det lyser om. Han fångar stämningar genom liknelser och associationer. Det är ett lite ålderdomligt och exakt sätt att skildra livets olika nyanser, skiftningar och rubbningar. Resultatet är en text som ska läsas långsamt, njutningsfullt. Och titeln, Laudatur. […] är definitivt det rätta betyget för romanen Laudatur. Läs den.

Anna Dönsberg, Svenska YLE  

Laudatur nominerades till Finlandiapriset 2016 I Peter Sandströms roman möter vi ett persongalleri som liknar det i Transparente blanche, som utkom för två år sedan. Personernas bakgrund är ändå annorlunda på ett spännande sätt. Peter fyller och tömmer tvättmaskinen och önskar att hans fru skall återvända hem. Utöver nutidsplanet upplever vi en augustivecka i Nykarleby 1988. Far ska snart gå i pension, det är en märklig tid, och under en kort period talar far inte dialekt utan endast högspråket. Sandströms språk är transparent, filosofiskt och varmt.

  Juryns motivering

I Laudatur söker den medelålders mannen sin position i livet dels genom att minnas, dels genom att orientera sig i nuet. Det finns inga rätta svar, det är ingen rak väg aatt gå, men Peter Sandström gör det till skön läsning att ta reda på. Det finns inga oviktiga ord i hans sparsmakade, vackra prosa. Han plockar utan möda upp små detaljer i omgivningen, han förädlar dem och får dem att växa i omfång.

Petra Lind, Östnyland

Peter Sandströms huvudperson besitter en stor och detaljerad kunskap om sin familj, en osynlig uppmärksamhet som väldigt mycket liknar kärlek./---/Med Laudatur öppnar Peter Sandström för ett än större siktdjup i sin mångtydiga, mångskiktade litterära värld.

Anna-Lina Brunell, Hufvudstadsbladet

Överhuvudtaget skriver Sandström en njutbar och välbalanserad prosa. /---/…och lyckas till exempel göra romanen underhållande och sorgset tänkvärd, utan att de båda sidorna bryter sig mot varandra.

Bror Rönnholm, Åbo Underrättelser
Författare
Peter Sandström

Peter Sandström (1963) är född och uppvuxen i Nykarleby. Han ä har avlagt journalistexamen vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet (1987). Sedan år 1989 är Sandström bosatt i Åbo. Pris i urval Pris av Svenska Akademien och Stiftelsen Längmanska kulturfondens pris år 2021. År 2017 vann Sandström Runebergspriset

Läs mer

Ytterligare information

Ytterligare information

ISBN

9789515239877

Utgivningsår

2016

Format

E-bok, Hårda pärmar, Ljudbok

Sidantal

224

Ljudfils längd

Åldersgrupp

Författare

Peter Sandström

Uppläsare

Mattias Björkas