Katarina von Numers-Ekman

Singer

Petra och Linda vid redskapsskjulet.
Josefin, ropar de. Vill du se nånting coolt? Hon borde ha fattat direkt. När har de någonsin kallat henne något annat än Josse-Josse? Men de låter plötsligt bara så oemotståndligt vänliga och mjuka i sina röster.
Knuffen i ryggen, skjuldörren som slår igen bakom henne. Dagsljuset som strilar in mellan sprickorna i väggen. Fuktlukten. Jonatans profil i dunklet och hans andetag i den långa pinsamma tystnaden.

Så fort Josefin får tag i en bit tyg syr hon något av det. Hon kan sy vad som helst av vilket tyg som helst, men klasskompisarna retar henne och kallar henne »Josse-Josse-fin», som i sången om symaskinen.
Josefin, tio år, bor bara med sin pappa författaren, för hennes mamma finns inte längre. Men det gör Lovisa, den underbara fastern som försvinner på webbdesignkurs ibland men som alltid kommer tillbaka.
Till den lilla staden kommer Jonatan. Han har bott i Helsingfors och vägrar sjunga inför sin nya klass, trots att musikläraren envisas och trots att han egentligen älskar att sjunga. Han vill vara ifred med sin musik, och med Josefin.
»Josefin har en fästman!» skriker klasskamraterna trots att Josefin och Jonatan bara är kompisar.

Recensioner

Recensioner för pappersboken som utkom år 2012

Hurra, en helgjuten mellanåldersbok!
Numers-Ekman ryggar inte heller tillbaka för det dråpliga eller småfarliga, tillvarons sorgkanter. ...
Slutscenens dramatik är drabbande. von Numers-Ekman kan sitt hantverk från fylliga intertexter till drivande underströmmar. Hon lotsar med lätthet läsaren genom en berättelse där tonträffen är total. Att boken kryddas med Jenny Lucander-Holms utmejslade och personligt småfräcka illustrationer som fångar minspel och relationer på pricken borgar för en ovanligt helgjuten mellanåldersbok.
Mia Österlund, Hufvudstadsbladet

... von Numers-Ekman skriver roligt, exakt och levande och Jenny Lucander- Holm illustrerar i samma anda. Hon skriver om skam, sorg och ensamhet med en självklarhet som förvandlar det hemska till något hanterbart.
Den här boken är en perfekt julklapp för finlandssvenska barn i mellanåldern, barn som nu unnas glädjen i att känna igen glimtar av sin egen vardag.
Sofia Torvalds, Kyrkpressen

Singer
Nedladdningsbar ljudfil E-bok Hårda pärmar

18.00 €

Köp