Skulle vi alla kunna samsas?

Essäer om vår samtid

5,00 

–84%
Lägsta pris under senaste 30 dagar:
5,00 €
Artikelnr: N/A Kategori:
Recensioner

Det är kunnigt, klarsynt och välformulerat. Man känner sig som läsare inbjuden till ett prövande samtal, där egna tankar och förhållningssätt kan vägas mot resonemangen i boken.

  Christian Swalander, Alba

Spåren i en bred essäsamling som denna är många, och Merete Mazzarella har förmågan att lyfta blicken från de enskilda iakttagelserna och obekvämligheten med sakernas tillstånd till andra tänkare och teoretiker i en rad olika ämnen.

Henrik Othman, Österbottens Tidning

[Mazzarella ]beskriver, som den drivna essäist hon är, på ett, ja, elegant sätt svårigheterna som hennes efterkrigsgeneration stött på i samband med digitaliseringen. Men det är inte alls bara frågan om frustation eller tillkortakommanden på äldre dar, utan också aha-upplevelser och glädjeämnen.

Peter Lüttge, Ny tid  

När jag slår ihop Merete Mazzarellas senaste essäsamling känns det som jag suttit vid ett middagsbord och haft ett riktigt stimulerande sällskap. Jag har diskuterat med en ovanligt påläst och modig dam, en kvinna som har erfarenhet av mycket och spännande perspektiv på det mesta. /. . . / Det har varit berikande. Det fina är ju att när man sitter i lärt och smart sällskap känner man sig själv både lärd och smart. I den nya boken tar författaren ett vidare grepp. Det handlar om oss alla, om vår samtid. Vi tänker, reflekterar och småpratar - liksom tillsammans - om nationalism, klimatkrisen, flyktingar, sociala medier och robotar. Det övergripande temat är polarisering och hur i all världen vi kan undvika att komma längre från varandra.

Kiki Alberius Forsman, Nya Åland  

I sin nya bok Skulle vi alla kunna samsas. skriver Merete Mazzarella tankfullt om samtiden, från polarisering till mobiltelefoner. Om både större och mindre fenomen som vid närmare eftertanke hänger ihop.

Johan Kvarnström, Västra Nyland

Livsklokt och välformulerat, en bok som efterlyser en öppen och fördomsfri dialog i dagens komplicerade samhälle.

  Ingalill Mosander, Senioren

De mer anekdotiska mellanspelen får jag mersmak av. Här kommer Mazzarellas fingertoppskänsla för att berätta med en kortfattad, rapp stil till sin rätt och det är också här det stundvis bränner till. Uppfriskande med Mazzarella är att hon inte undviker att ställa frågor eller att lyfta fram det ofärdiga i sina resonemang. Det går helt i linje med tanken om att människors benägenhet till lättkränkthet leder till att polariseringen i samhället ökar. / . . . / Essäerna är tänkta att också kunna läsas oberoende av varandra, men jag vill hävda att de sinsemellan bildar en givande dialog och ger ett nyanserat helhetsintryck av vår samtid. Lite långrandigt blir det kanske, gnället. Men utan gnäll sker väl ingen utveckling. Någon måste gnälla. Och Mazzarella gör det väldigt bra.

Malin Öhman, Hufvudstadsbladet  

Merete Mazzarella ställer många akut viktiga frågor som ter sig brännande aktuella och relevanta i dagens splittrade samhälle och polariserade diskussionsklimat. ”Samhället är vi människor, alla tillsammans, medborgarna, i det som finns runt omkring och är föränderligt. Det är vi som skapar samhället. Den stora frågan är vilket ansvar vi har för varandra”, konstaterar Mazzarella. Frågan är om det överhuvudtaget finns ett vi, om det finns en gemensam syn på vad ett samhälle är, och om det finns en vilja att ta ansvar för varandra. Om vi vågar vara genuint nyfikna och öppna för olika åsikter och synpunkter – hur obekväma och utmanande de än kan te sig för oss, om vi kan ha överseende med varandras misstag för att vi alla skall kunna samsas.

Marit Lindqvist, Svenska Yle  

Obehindrat rör [Mazzarella] sig över de mest varierande teman, nosar sig till det som ligger i tiden, fördjupar med sin imponerande beläsenhet, kryddar med personlig erfarenhet och lättar upp med lite finstilt ironi och underfundig humor. Det ter sig lätt, vilket i och för sig gör det tryggt att vistas i hennes essäer - ingen risk att man hamnar i diket där - men också, stundtals, liksom blankt.

  Freja Rudels, Västra Nyland  
Författare
Merete Mazzarella

Merete Mazzarella är född i Helsingfors den 4 februari 1945 och bor i Helsingfors. Hon har arbetat som professor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet och har huvudsakligen ägnat sig åt finlandssvensk och rikssvensk litteratur. Hennes författarskap som började 1979 är huvudsakligen essäistiskt, till stora delar har det varit självbiografiskt

Läs mer

Ytterligare information

Ytterligare information

ISBN

9789515250353

Utgivningsår

2020

Format

E-bok, Hårda pärmar

Sidantal

287

Ljudfils längd

Åldersgrupp

Författare

Merete Mazzarella