Merete Mazzarella

Skulle vi alla kunna samsas?

Essäer om vår samtid

För dig som undrar vart världen är på väg

Ett bra tag har Merete Mazzarella velat rama in vår samtid i en bok, men ämnet glider undan samtiden rör sig ständigt och dessutom är var och en ett barn av sin egen tid. Mazzarella försöker ändå. I djärvt böljande resonemang med skickligt valda nedslag rör hon sig mellan ämnen som polarisering och privatliv, integritet, algoritmer, Facebook och robotarnas roll. Hon skriver om vad dejtingappar gör med kärleken, hur mobilen påverkar samtalen, om Trump och Brexit och om vådan och nödvändigheten av att uttrycka sig politiskt korrekt.
Slutdestinationen är klar: samhällsfreden måste återställas. Det är där bokens titel kommer in, för det är ingen fredspristagare som uttalat orden, utan en kalifornisk småkriminell på 1990-talet. I en samtid präglad av populistiska högerregeringar är hans fråga högaktuell. Går det att överbrygga polarisering? Är det möjligt att komma överens? 
 

Recensioner

De mer anekdotiska mellanspelen får jag mersmak av. Här kommer Mazzarellas fingertoppskänsla för att berätta med en kortfattad, rapp stil till sin rätt och det är också här det stundvis bränner till. Uppfriskande med Mazzarella är att hon inte undviker att ställa frågor eller att lyfta fram det ofärdiga i sina resonemang. Det går helt i linje med tanken om att människors benägenhet till lättkränkthet leder till att polariseringen i samhället ökar. / . . . / Essäerna är tänkta att också kunna läsas oberoende av varandra, men jag vill hävda att de sinsemellan bildar en givande dialog och ger ett nyanserat helhetsintryck av vår samtid. Lite långrandigt blir det kanske, gnället. Men utan gnäll sker väl ingen utveckling? Någon måste gnälla. Och Mazzarella gör det väldigt bra.
Malin Öhman, Hufvudstadsbladet
 

Merete Mazzarella ställer många akut viktiga frågor som ter sig brännande aktuella och relevanta i dagens splittrade samhälle och polariserade diskussionsklimat. Samhället är vi människor, alla tillsammans, medborgarna, i det som finns runt omkring och är föränderligt. Det är vi som skapar samhället. Den stora frågan är vilket ansvar vi har för varandra, konstaterar Mazzarella.
Frågan är om det överhuvudtaget finns ett vi, om det finns en gemensam syn på vad ett samhälle är, och om det finns en vilja att ta ansvar för varandra.
Om vi vågar vara genuint nyfikna och öppna för olika åsikter och synpunkter hur obekväma och utmanande de än kan te sig för oss, om vi kan ha överseende med varandras misstag för att vi alla skall kunna samsas.
Marit Lindqvist, Svenska Yle
 

Skulle vi alla kunna samsas?
Hårda pärmar E-bok

22.40 € 32.00 €

Köp