Merete Mazzarella

Solkattens år

Om sen kärlek och världen utanför den

Tiden går. Jag ska fylla sjutti. I skrivande stund är det en månad kvar till min födelse­dag. Jag hör till en generation som mer än tidigare generationer varit van att stå i centrum, framförallt van att vara ung. Vi hade svårt att fatta att vi blev medelålders och nu har vi svårt att fatta att vi blir gamla.

I Solkattens år skriver Merete Mazzarella om att leva lyckligt omfamnad av den sena kärleken i en värld som är allt annat än trygg och stabil. Hon resonerar kring förtrolighet och erotik, »det framgångsrika åldrandet», svek och trohet, yngre och äldre generationer och följer världshändelserna med stigande oro.
På sitt seismografiska och analytiska sätt dokumenterar Merete Mazzarella året fram till sjuttioårsdagen. Varje dag betraktar hon den japanska lyckokatten köpt i San Francisco som står i fönstret och drivs av en solpanel. Den ger året sin rytm; när solen gassar på katten knakar tassen av ansträngning, i november vinkar den långsamt och matt.

Jag kan få för mig att hon vill påminna mig om tidens gång, om att det är bråttom med mitt liv.

Recensioner

En hyllning till vardagen och kärleken.Solkattens år är en nyanserad och klok bok. Merete Mazzarella skriver som vanligt en njutbar och rättfram prosa.
Arne Toftegaard Pedersen, Hufvudstadsbladet

Boken är både humoristisk och underhållande, men innehåller samtidigt en dov underton som beror på att människorna som framträder i boken är ytterst medvetna om livets förgänglighet och vikten att leva här och nu.
Camilla Lindberg, Västra Nyland

Det jag får mest ut av Merete Mazzarellas böcker som tar avstamp i hennes eget liv är de inspirerande övergångarna. Mitt i det vardagliga, det triviala, kopplar hon till en sociologisk undersökning, till en litterär klassiker, till ett föredrag på ett seminarium, tidskriftsartiklar, bygger om hela perspektivet, monterar in den korta människolivstiden i historiens tid. Eller tvärtom.
Ann-Christine Snickars, Åbo Underrättelser

Solkattens år Provläs
E-bok Hårda pärmar

5.00 € 32.00 €

Köp