Ulrika Nielsen

Tingen

Du konstruerar en värld av ting.
Dina rum, din värld.
Du bygger din värld
av ting.
Men tingen bygger också dig.

Vi omges av ett oräkneligt antal ting. Vad gör vi med alla dessa ting, och vad gör tingen med oss?

Bouppteckningen efter en död faster fäster blicken vid armbandsur, medaljonger, halsband, bestick, stekpannor i gjutjärn, glas, spadar, spinnrockar och en askkopp med rullskiva. Tingen har blivit ett problem för de efterlevande, men bär också på ett sammanhang.

Ulrika Nielsen har skrivit en snillrik diktessä där hon söker efter tingets essens och innersta väsen. I den materialistiska världen är tinget gud. Vad är då människan?

Recensioner

Ulrika Nielsens lyriska essä bjuder på många infallsrika ingångar på ämnet saker och ting. Tingen är en personligt hållen och resonerande text som utmanar läsaren att se på sin omvärld med putsade glasögon och att förhålla sig till tingen med förhöjd medvetenhet. Att se på sig själv och på tingen med en kritisk och självrannsakande blick: Vem är jag bland alla mina saker, vem är jag utan alla mina saker?
Marit Lindqvist, Svenska Yle

Tingen är en tankeväckande och engagerande bok som känns både lättillgänglig och moget djuplodande i sina självbiografiska reflektioner och som får en att stanna upp och fundera över vilka saker man själv är en gravitationspunkt för och vad detta gör en till. Jag tycker att boken är en av Niel­sens allra bästa.
Anna Möller-Sibelius, Vasabladet

Tingen är en personlig och mediterande diktessä som väcker många tankar om relationen till tingen vi omger oss med. Nielsen beskriver människan som ett gravitationsfält som samlar tingen runt sig, konstruerar en värld av ting, som i sin tur också "bygger" människan. Vid döden och bouppteckningen inträffar så en "föremålens big bang".
Jimmy Österbacka, Österbottens Tidning

Nielsens bok genomsyras av djupgående insikter i hur mångbottnad och ömsesidig vår relation till tingen är.
Ofta väljer vi dem och ägnar mycket tid åt att förverkliga oss genom dem. De tjänar till att berätta det vi vill berätta, men de berättar kanske alltid lite mer. De säger sådant vi inte har ord för och avslöjar sådant vi varken vill eller kan kännas vid.
Freja Rudels, Åbo Underrättelser

Ulrika Nielsens skriver personligt om tingen i sin närhet. Men hon gör det med luft runt orden. Det är en essäbok om tingen, inte om författaren. Det är en bok som inbjuder till egna reflektioner och kanske till och med innovationer, när det gäller tingen därhemma. Just därför att författaren inte skriver oss på näsan vad vi ska och bör göra. Bara lämnar det öppet att fundera över. Ulrika Nielsen har skrivit en riktigt bra diktessäbok. Läs den och läs om den. Fundera. Observera sedan tingen i din närhet, med fördjupad blick.
Peter Björkman, Ny Tid

 

Tingen är en helgjuten bok inte bara genom de rika reflektioner som den innehåller, utan också på grund av hur formen effektfullt skapar både tanketrängsel och -rymd.
Mio Lindeman, Lysmasken

Det är roligt att få anledning att tänka på saker, de där grejerna vi hela tiden har omkring oss, och Nielsens bok erbjuder många olika ingångar. Projektet känns både ambitiöst och anspråkslöst på ett sympatiskt sätt i de högst konkreta och vardagliga sakerna ryms den betydligt flyktigare frågan om vad tingen egentligen är.
Julia Österlund, BTJ
 

Tingen

15.00 € 26.00 €

Köp