Marcus Rosenlund

Väder som förändrade världen

Det finns inget dåligt väder, bara ett klimat på randen till vansinne

För att ta över världen räcker det inte med att du skapar världens mäktigaste handelsmakt eller världens mest överlägsna vapenmakt. Du måste också göra dig till herre över vädrets makter. Det har inget av vår historias imperier ännu lyckats med, och därför har de alla gått under.

Det må vara vinnaren som skriver historien. Men hur många gånger har det inte varit vädret som har avgjort vinnaren? Eller avslutat berättelsen utan någon vinnare alls?
 
Vetenskapsredaktören Marcus Rosenlund debuterar med en bok om hur klimatet och vädret påverkat historiens gång. Här får du bland annat veta hur El Niño-fenomenet bidrog till Maya-kulturens undergång, varför Grönland heter Grönland och vad sambandet är mellan Edvard Munchs målning Skriet och vulkanutbrottet på Krakatau 1883. Samt hur vädrets makter hjälpte Englands flotta att betvinga den spanska armadan 1588.

Rosenlund förklarar svåra saker så att de blir glasklara. Han berättar med entusiasm och kunskap om väder och vind ett ämne som sysselsatt mänskligheten genom alla tider.

Översättningar:
Boken utkommer även på finska, spanska, estniska och ungerska.
 

Recensioner

Rosenlund skriver lättbegriplig vetenskapsprosa med glimten i ögat utan att det blir larvigt. Hans väderbok är mer än en bok om väder.
Henrik Othman, Österbottens tidning

Marcus Rosenlunds bok är en populärvetenskaplig skattkista.
Överlag innehåller boken mycket sådant som få reflekterar och fascineras över efter skolåldern, som mammutar, vulkaner och utdöda civilisationer. I Rosenlunds fördjupade behandling, uppdaterad med senaste forskningsresultaten, blir sådana ämnen minst lika fascinerande som när man första gången hörde talas om dem.
Fredrik Österblom, Hufvudstadsbladet

Det var ett nöje att läsa den här boken, som är en självklar julklapp.
Erik Wahlström, Kyrkpressen

Vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlund har skrivit en spännande och informativ bok om dramatiska klimatförändringar på vårt jordklot genom årtusenden och vilka effekter de haft på vår civilisation.
Eva Nyberg, Ålands radio
 

Väder som förändrade världen är framför allt boken för den vetgiriga hobbyhistoriker som tycker om att bli underhållen.
Och Rosenlunds bok är den perfekta källan till små anekdoter i diskussioner om lonkeroväder, den stekheta sommaren eller klimatförändringens vara eller icke-vara.
Michaela von Hellens, Västra Nyland
 

Marcus Rosenlund skriver kunnigt och läsvänligt.
Rosenlund skriver därtill med glimten i ögat och humorn nära till hands han bjuder läsaren på många goda rosenlundare under vädrens gång och ger sig ibland ut på trevliga sidospår med fantasin och ordet om i bagaget.
Hans Hästbacka, Vasabladet
 

Tack för boken, Marcus. Det var mycket som jag inte visste att jag ville veta.
Per-Erik Lönnfors, Ny Tid
 

Lättläst och förståelig.
Markus Andersen, andetag.blogg.fi
 

Väder som förändrade världen Provläs

28.00 €

Köp