Crawfords nya karaktärer åker på lotto-äventyr till storstaden

Crawfords nya karaktärer åker på lotto-äventyr till storstaden

Mikael Crawford är tillbaka med en underhållande skröna om Mattis, Bock och Hakala. Mattis väg korsas av bland annat den nyligen frånskilda Emma och hennes radarpar Daisy, traktorförsäljaren Sammy, samt ett gäng konspirationsteoretiker.

Hur skiljer sig Lotto från dina tidigare romaner?

– Efter Drick bröder som ju är väldigt mörk med nattsvart humor ville jag uttryckligen skriva en lätt underhållningsroman och det blev Den dansande ryssen.

– Nu ville jag ha in lite mera klangbotten i det hela utan att för den skull tulla på underhållningsvärdet. Lotto är en mera mångbottnad och lite djupare roman än Den dansande ryssen.

I den här romanen lämnar du Östnyland bakom dig för första gången, varför lämnade du de bekanta miljöerna?

– Jag kände att det var dags att lämna lämna Östnyland rent fysiskt. Nu har Östnyland intagit Helsingfors, få se vart korståget leder till näst. Kanske Raseborg, Åbo eller Vasa.

Mattis har ärvt en lottokupong av sin mamma och den fungerar som en katalysator i romanen – varför har du med ett lotterispel?

– Att spela på Lotto och andra pengaspel är ett sätt för folk att köpa drömmar. Man vinner sällan, men man har en legitim orsak att fram till dragningen fantisera om ofantliga rikedomar.

– Mattis vill ju egentligen inte ha lottokupongen som han nu tvingas lösa in för i hans värld innebär rikedom också stress. Bock och Hakala däremot är nyfikna.