Merete Mazzarella

Att berätta sig själv

Inspirationsbok för den som vill skriva om sitt liv

I hela sitt vuxna liv har Merete Mazzarella levt skrivande och undervisat andra som skriver. I Att berätta sig själv har hon samlat sina tankar kring att berätta främst om hur man berättar om sitt eget liv, om det som varit och den man kommit att bli. 

Alla har en berättelse, vissa har till och med riktigt rafflande livshistorier, men sätten att ut­trycka dem är otaliga. Det kan också vara svårt att begripa vad det är för berättelse man har och man kan behöva skrivprocessen till att förstå vad som egentligen hänt, för att se mönster, logik och magi. Hur ska man gå tillväga, vad ska man göra av sina minnen, vad är av intresse, vad fungerar? 

Att berätta sig själv är en bok att vika hundöron i, att ha vid sängen eller på skrivbordet. På sitt vitt­ra och sympatiska sätt blir Merete Mazzarella en kompanjon för den som vill föra något angeläget om sig själv vidare till andra: Somt är kanske rentav intressant för den som läser snarare än skriver: jag tar upp olika författares arbetsvanor, jag resonerar om vad det vill säga att minnas och jag diskuterar författares ansvar i förhållande till de medmännis­kor de skriver om. 

Recensioner

mer än en handbok med nyttiga råd blir det när Mazzarella ger sig hän åt essäistiken, samtalar med litteraturen, umgås med minnen och anekdoter ur sitt eget liv. Det är då man sveps med av Mazzarellas snille, humor och eleganta formuleringar.

Det här är en bok som lika mycket kretsar kring livet som skrivandet.

Isabella Rothberg, Hufvudstadsbladet
 


... en inspirerande skrift med hög underhållningsfaktor, användbar också för den som skriver i största allmänhet eller annars önskar reflektera över sig själv, sin bakgrund, plats och tillblivelse i tillvaron.

Camilla Lindberg, Västra Nyland
 

 

Och även om man inte har för avsikt att skriva om sitt liv kan den vara inspirerande. Helt enkelt för att den uppmanar läsaren att bli varse om vilket slags människa man egentligen är. Hur man förhåller sig till de dagar och relationer man fått och har kvar, så de inte blir tomma och rasar samman.

Sofie Stara, Österbottens Tidning

... i praktien är det intimt och lärorikt.
Läsaren får komma nära inpå och ta del av författarens metareflektioner över utgivna böcker, skrivprocesser och minnen.
Jenny Jarlsdotter Wikström, Åbo Underrättelser

Slutsåld