Robert Åsbacka

Bara man håller på så blir det hyfsat bra till slut

En bok om kampkonst och litteratur

Bara man håller på så blir det hyfsat bra till slut är en självbiografisk, öppenhjärtig bok om att leva, träna, tävla och skriva.
 

Alltsedan slutet av 1980-talet har Robert Åsbacka hållit på med traditionell kinesisk kampkonst, taijiquan. När han bestämde sig för att delta i EM i Italien 2012 tränade han hårt under ett år. Han ville ta reda på om det som femtioåring alls var möjligt att hävda sig mot mycket yngre medtäv­lare. En viktig del av boken handlar om tränandet och tävlingsgemenskapen.Vägen till författarska­pet har en del gemensamt med kampkonst också här är träningen viktig, liksom målmedvetenhet och en dos besatthet. 

Styrka, uthållighet och koncentration är nyckel­ord för mycket av det vi gör i livet. Robert Åsbacka är långdistansare. Tidigt bestämde han sig för att skriva samtidigt som han försörjde sig med att jobba i många branscher: på Volvo monterade han bak­axlar på hjullastare, han gick till sjöss på stora far­tyg och han monterade och reparerade kylskåp. 

I Bara man håller på så blir det hyfsat bra till slut berättar han om framgångar och motgångar, han kommenterar sina inspirationskällor, både inom sporten och skrivandet. Han berättar om möten med andra författare, om förläggare och hela cirkusen kring en bok: recensioner, intervjuer och mässor.
 

Att skriva är som att följa en smal och slingrande väg in i ett skogslandskap. Och för att veta vad som döl­jer sig bakom nästa krök måste man skriva sig dit. Man kan stanna kvar i utkanten av skogen och tänka sig vad som finns därinne, men det bästa är att skri­va sig fram. Och gör man det händer det emellanåt att man får se något man aldrig tidigare har sett, och aldrig någonsin kunnat tänka sig. 

Jag tror att det är när man har insett att det för­håller sig på det sättet som det också är svårt att sluta skriva. Att sluta blir då som att släcka ner ett av sina sinnen. 

 

Recensioner

Men tro inte att det här är en testosteronstinn machobok. Tvärtom är den eftertänksam, full av trevliga stickspår, ibland rolig, mera slösaktigt språksam än mycket annat ¬Åsbacka skrivit.

Pia Ingström, Hufvudstadsbladet

 

Som läsare känner man att man kommer människan Robert Åsbacka nära, en människa som det är lätt att tycka om. För han är inte bara klok, han är rolig också. Faktum r att den subtila humorn är en av bokens främsta egenskaper.

en synnerligen läsvärd mellanlandning i ett liv och ett författarskap

Johanna Fagerström, Vasabladet

Det är en rolig bok att läsa och verkar ha varit en rolig bok att skriva.

en mycket enkel bok. samtidigt också en mycket intressant bok. 

en stramt hållen men samtidigt sympatisk läsupplevelse, skriven med nyfikenhet och humor av en no nonsense författare.

Sofie Stara, Vasabladet

 

 

Bara man håller på ger upphov till en mängd intressanta frågor om klasstillhörighet och kultursnobberi, frågor som alltför sällan dryftas i kulturspalterna.  

Nina Othman, Ny Tid


Den stora behållningen för mig är Åsbackas analys av sin egen drivkraft, och hans tankar runt allt från skrivande till klass. Det är ett osminkat och sympatiskt självporträtt, och samtidigt en eloge till det vi älskar att göra.

Joanna Nylund, Kyrkpressen

 

Bara man håller på så blir det hyfsat bra till slut
E-bok Mjuka pärmar
Slutsåld