Den mystiska näktergalen

Judar, armenier och greker i Istanbul

Lägsta pris under senaste 30 dagar:
28,00 €
Artikelnr: N/A Kategori:
Recensioner

.

  

Det är egentligen ingen rolig historia som Pia Ingström berättar från sina djupdykningar på Istanbuls gator. Likväl redogör hon för otaliga förtjusande möten med människor, miljöer och maträtter som alla bär prägel av annan kultur och annat tänkande än det normerande turknationalistiska. /---/ Nästa gång jag reser till Istanbul är Ingströms näktergalsbok mitt givna sällskap.

Per Jönsson, Hufvudstadsbladet

Aftonbladets kritiker: Här är bästa fackböckerna att lägga under granen. För drygt hundra år sedan var hälften av invånarna i Istanbul greker, judar och armenier. I dag är de en spillra i folkhavet. Pia Ingström tar kärleksfullt med läsaren på en vandring i minoriteternas gamla kvarter.

Torsten Kälvemark, Aftonbladet  

På många sätt njuter jag mest av läsningen då Ingström tar mig till restauranger som serverar komage eller då hon står i ett hörn och suktar efter rovsaft och ser ut över kvarter hon besökt för 30 år sedan. /---/ hennes kärlek till staden smittar mycket effektivt. Det är på inga sätt svårt att konstatera att hon skrivit en underbar och angelägen bok.

Sebastian Bergholm, YLE  

Hon träffar gamla vänner, intervjuar nya kontakter, snappar upp glimtar av tidens puls i Istanbul. /---/ Att beskriva en kosmopolitisk stad genom sina minoriteter är ett grepp som är lika skärpt som krävande. Men Pia Ingström har aldrig varit rädd för arbete - en förankring finns också i att hon själv räknar sig till en minoritet.

Ann-Christine Snickars, Åbo Underrättelser

Med hjälp av intervjuer och upptäcktsfärder samt förstås en gedigen boklig kunskap och många resor och vistelser ringar Ingström in vår tids stora frågor om nationalism, multikulturalism, likheter och olikheter, krig och fred, förtryck och tro, samt speglar allt detta just i Istanbul där muslimer, araméer, judar, turkar, greker och många andra har försökt komma överens under århundraden. Kaj Hedman, Vasabladet  

Författare
Pia Ingström

Pia Ingström (f. 1958) har studerat journalistik, socialantropologi och litteratur i Helsingfors och Åbo. Hon arbetade som litteraturkritiker och litteraturredaktör på Hufvudstadsbladet och har efter pensioneringen fortsatt skriva kritik för tidningen. Pris av Svenska litteratursällskapet 2008, 2015, 2018 och 2024. Tre av Ingströms böcker har även utkommit på finsska.

Läs mer

Ytterligare information

Ytterligare information

ISBN

9789515243447

Utgivningsår

2017

Format

Häftad

Sidantal

299

Ljudfils längd

Åldersgrupp

Författare

Pia Ingström