Pia Ingström

Den mystiska näktergalen

Judar, armenier och greker i Istanbul

Pia Ingström har vandrat i Istanbul under tre decennier, till fots och i sina tankar. Allra helst i vardagskvarteren bland människor i vardagsärenden och butiker som är specialiserade på liar, brandsläckare eller mjukisdjursögon. Jag vill sitta med mitt teglas och min nyköpta tidning på någon liten servering och stava mig genom de största rubrikerna.
Den mystiska näktergalen handlar om Istanbuls icke-muslimska minoriteter armenier, greker och judar. Efter århundraden av skiftande öden och blodig historia finns inte mycket kvar av dem, men från Bysans, genom ottomanimperiet och en bra bit in i republikens tid har de gett staden dess kosmopolitiska karaktär. Skiftande regimer, internationella kriser, militärkupper, perioder av nationalistiskt och religiöst förtryck har inte gjort slut på dem helt och hållet. Ännu finns de kvar som ett diskret inslag i stadens alltmera muslimska väv. Ingström träffar människor, knackar på anspråkslösa grå dörrar som leder till kyrkor och synagogor.
 

Recensioner

Det är egentligen ingen rolig historia som Pia Ingström berättar från sina djupdykningar på Istanbuls gator. Likväl redogör hon för otaliga förtjusande möten med människor, miljöer och maträtter som alla bär prägel av annan kultur och annat tänkande än det normerande turknationalistiska. /---/ Nästa gång jag reser till Istanbul är Ingströms näktergalsbok mitt givna sällskap.
Per Jönsson, Hufvudstadsbladet

På många sätt njuter jag mest av läsningen då Ingström tar mig till restauranger som serverar komage eller då hon står i ett hörn och suktar efter rovsaft och ser ut över kvarter hon besökt för 30 år sedan. /---/ hennes kärlek till staden smittar mycket effektivt. Det är på inga sätt svårt att konstatera att hon skrivit en underbar och angelägen bok.
Sebastian Bergholm, YLE
 

Aftonbladets kritiker: Här är bästa fackböckerna att lägga under granen. För drygt hundra år sedan var hälften av invånarna i Istanbul greker, judar och armenier. I dag är de en spillra i folkhavet. Pia Ingström tar kärleksfullt med läsaren på en vandring i minoriteternas gamla kvarter.
Torsten Kälvemark, Aftonbladet
 

Hon träffar gamla vänner, intervjuar nya kontakter, snappar upp glimtar av tidens puls i Istanbul. /---/ Att beskriva en kosmopolitisk stad genom sina minoriteter är ett grepp som är lika skärpt som krävande. Men Pia Ingström har aldrig varit rädd för arbete - en förankring finns också i att hon själv räknar sig till en minoritet.
Ann-Christine Snickars, Åbo Underrättelser

Med hjälp av intervjuer och upptäcktsfärder samt förstås en gedigen boklig kunskap och många resor och vistelser ringar Ingström in vår tids stora frågor om nationalism, multikulturalism, likheter och olikheter, krig och fred, förtryck och tro, samt speglar allt detta just i Istanbul där muslimer, araméer, judar, turkar, greker och många andra har försökt komma överens under århundraden.
Kaj Hedman, Vasabladet
 

Den mystiska näktergalen Provläs
Slutsåld