Merete Mazzarella

Det enda som egentligen händer oss

Ett år i livet

En hundratvåårig man emigrerar från England till Nya Zeeland med motiveringen att han inte senare vill ångra att han aldrig tog chansen att flytta till andra sidan jordklotet.

Merete Mazzarella inleder sin nya bok med att citera tidningsnotisen om den brittiske emigranten samma slags livsmod och nyfikenhet kännetecknar henne själv. Hon emigrerar visserligen inte längre än några kilometer, från Villagatan i södra Helsingfors till Tölö några kvarter norrut, men det handlar om att sälja barndomshemmet och flytta in i den första egna lägenheten. Att bli vuxen i 65-årsåldern, skriver hon.

Även de övriga förändringarna i den pensionerade litteraturprofessorns liv är omvälvande. Som ett ljust stråk genom hela boken går resonemangen kring och med den nye livskamraten. Och som ett mörkt: de två andra relationerna som gått i kras.

Kärlek och arbete är viktiga teman. Dels reflekterar Mazzarella kring arbetets betydelse för den som gått i pension, inställningar till arbete under olika decennier, och hon för också en dialog med personer som utfört andra sorters jobb än hon själv, inte bland böcker utan av mer praktiskt slag.

Som alltid är Merete Mazzarellas bok full av tankeväckande och humoristiska iakttagelser från vardagen, men också från litteraturen och filosofin. Läsaren får följa med ett liv som rymmer allt från röda diskhandskar till tankar kring den judiska överlevnadsskulden.

Det enda som egentligen händer oss är Merete Mazzarellas sätt att skriva autofiktion.

"I vårvintras var det en vän som citerade Francoise Sagan som sagt att förälskelse varar i tre månader.

Sambon och jag tittade på varandra, då hade vi varit tillsammans i ungefär tre månader, beroende på hur man räknar.

Man kan alltid räkna på olika sätt.

Då och några månader till gick jag ständigt och höll andan för det var ofattbart för mig att allt i längden skulle kunna vara så bra som det verkade. Nu har vi snart varit tillsammans i ett år och jag håller inte längre andan, jag vågar faktiskt tro att allt är så bra som det verkar.

I alla mina tidigare förhållanden har jag känt att det funnits delar av mig som den andra inte velat ha, som han antingen önskat att jag skulle göra mig kvitt eller också helt enkelt inte intresserat sig för. Vid sextiofem års ålder känner jag mig för första gången helt och hållet omfattad och omsluten."

Recensioner

Iakttagelserna är välavlästa och träffsäkra, självinventeringen känns uppriktig; åldrandet och små förändringar som hänger samman med det kan väcka oro, ibland rädsla men inte bitterhet. Slutet andas tillförsikt.

Henriette Zorn, Hufvudstadsbladet

Jahka itse ikäännyn, toivottavasti teen sen yhtä kauniisti kuin Merete Mazzarella. Ollapa hänen kaltaisensa: sivistynyt, älykäs ja analyyttinen. Sen voi todeta hänen uusimmasta teoksestaan Ainoat todelliset asiat.

Päivi Lipponen, mtv3.fi

en för Merete Mazzarella typisk produkt av intellektuellt finsmide, litterära hänvisningar och många gånger drastiskt roliga slutsatser

Egil Green, Borgåbladet

Det enda som egentligen händer oss är en mångbottnad skildring av en smärta som jag inte minns att jag skulle ha stött på i Merete Mazzarellas tidigare produktion.

Sofia Torvalds, Kyrkpressen

Merete Mazzarella har sin egna litterära genre och en är hon mästare i.

Mary-Ann Bäcksbacka, Västra Nyland

Mazzarellas styrka ligger i den väl avvägda blandningen av högt och lågt. Välformulerade tankar avlöser varandra

Jenny Sandells, Österbottens Tidning

Både den yngre och äldre läsaren inbjuds till ett samtal som roar, ifrågasätter och berör.

Heidi Hakala, FNB-SPT

Det är kännetecknande att Mazzarella ofta skriver spännande just om gränsen mellan levt liv och litteratur, hur de två påverkat varandra på samhällelig och personlig nivå.

en nästan kuslig allmänbildning och aptit på spretiga ämnen som formar den moderna vardagen.

Boken är en resonerande essä om kärlek och arbete, liv och läsande, åldrande och död, med poänger och intressanta utvikningar.

Ulrika Knutsson, Svenska Dagbladet

Boken är en lysande blandning av intellektuell hållning och stor ömhet inför de små och stora frågorna i livet. Skickligt vävs det allmänna in i det privata. Det leder läsaren in på en intressant resa där ett besök i snabbköpet eller på vårdcentralen blir viktiga avstamp för vidare resonemang.

Agneta Hagerud, kulturdelen.com

På 273 oförglömliga sidor gör hon sina analyser, baserade på väl underbyggda fakta och kryddade med drastiska exempel, men ytterst vilande på hennes egna erfarenheter.

Inger Dahlman, Upsala Nya Tidning

Mazzarellas lättsamma stil med en mängd inflätade anekdoter och citat, är kåseriskt underhållande.

Gun Zanton-Ericsson, Östgöta Corren

Det är med andra ord en text som tar mig med på en gestaltande resa, där jag som läsare genomgår en utveckling, inte bara läser någon annans livsberättelse.

Aase Berg, Sydsvenska Dagbladet

Ett personligt tilltal, en tankens strövande rörelse kring skilda frågor varvat med pregnanta formuleringar och inte sällan en stor portion mänskligt skarpsinne. Jag tror att ordet livsvisdom är det rätta.

en ytterst stimulerande bok. Merete Mazzarellas förmåga att förvandla vetenskap till vardag, högtravande teorier till ångande eller ansträngande liv är av ett sällsynt slag. Jag läser henne med stort intresse.

Crister Enander, Sundsvalls Tidning

Det enda som egentligen händer oss
E-bok Hårda pärmar
Slutsåld