Marcus Rosenlund

Det stora lilla livet

Småkryp och stordåd

I Det stora lilla livet fortsätter Marcus Rosenlund på samma spår som i succén Väder som förändrade världen (2018). Här handlar det om hur pyttesmå livsformer kan ha en enorm inverkan, inte bara på väder och klimat, utan på vår planets utveckling och framtid.

Det är nämligen inte giganterna som sätter agendan för evolutionen eller för nyheterna, för den delen. Samtliga coronavirus av typen Sars-cov-2 på jorden skulle rymmas i en tom läskburk. Andra små livsformer är mindre aggressiva, men utklassar oss ändå totalt. Jordens alla daggmaskar väger uppemot 20 gånger mer än jordens alla människor.

I femton kapitel tar Rosenlund med sin läsare på en upptäcktsfärd späckad med spännande berättelser och intressanta fakta om trilobiter, trögkrypare, bananflugor och virus och mycket mer. Om vi människor ska ha en framtid på den här planeten måste vi förstå mekanismerna som driver på dess utveckling. Vi måste lära oss att aldrig underskatta kraften som finns i det stora lilla livet.
 

Recensioner

Man läser på med växande aptit och tänker att en betydande del av det här borde finnas i någon form i högstadiets läroböcker i biologi. [...] Det är som att lyssna på en engagerad, något egen lärare, som inte grundat Döda poeters sällskap utan Sällskapet för levande småkryp. Ibland står han på katedern, ibland viskar han och det är omöjligt att inte följa med vad som komma skall. [...]  En flyhänt skriven och faktaspäckad bok om ett viktigt ämne som man får hoppas blir en populär farsdagsgåva och julklapp.
Bo Petterson, Hufvudstadsbladet

Boken är som ett avslappnat veckoslut med en sjyst polare som har en bra story att berätta. Ordvändningarna    som  rör  sig  mellan Mosebok och snapsvisa lika smidigt som mellan diskbänk och rymdfärd rymmer nämligen en vettig och viktig insikt: fast förankrad i det humana perspektivet har Rosenlund samtidigt en hälsosam distans till mänsklig hybris.
Ika Österblad, Vasabladet

Marcus Rosenlund visar med Det stora lilla livet åter en gång sin förmåga att popularisera det svåra utan att det blir tramsigt och med bibehållen vetenskaplig stringens. [...] Boken manar också till ödmjukhet, människan är bara ett litet och umbärligt led i evolutionen med stort ansvar för sin omvärld.
Henrik Othman, Österbottens Tidning

Äntligen har jag förstått varför syre, samtidigt som det är livsnödvändigt, också är skadligt för oss. Och varför flugor är så jädrans skickliga att fly undan flugsmällan. Visste ni att det finns gott om träsprit även känt som metanol i universum? Faktum är att allehanda byggstenar för liv finns överallt, det är nästan oundvikligt att liv uppstår i universum vår planet är knappast unik därvidlag. Marcus Rosenlund skriver på en gång personligt och sakligt. Han håller sina egna erfarenheter i strama tyglar, hans text är faktatät men inte faktatung.
Lars Sund, Ny Tid

Rosenlund har en alldeles egen, sympatisk och lite mystöntig charm som är både tilldragande och avväpnade. Jag tror många som sticker ut taggarna så fort man nämner ordet klimatförändring kunde tänka sig att läsa Rosenlund. [...] Och det är lätt att trivas i Rosenlunds sällskap. Den löpande texten, den trygga berättarnärvaron och Emma Ahlgrens enkla blyertsillustrationer gör Det stora lilla livet behaglig och möjlig att verkligen tillägna sig.
Freja Rudels, Åbo Underrättelser

Det stora lilla livet

32.00 €

Köp