Claes Andersson

Har du sett öknen blomma?

Om skrivandets lust och vånda

Skrivandet kan ibland likna förälskelsen; allt är möjligt, livet är en enda fest och allt känns lätt. Ett kilo väger 700 gram, inte mera, som Tomas Tranströmer har beskrivit det."

Claes Andersson har som diktare, psykiater, jazzpianist och politiker unika insikter i skrivandets hantverk. Han visar hur skrivandet förutsätter både det lekande, megalomaniska barnet som skapar en värld och den målmedvetna vuxna som med disciplin och järnvilja tvingar sig till tangentbordet. Han ger konkreta råd även om det allra svåraste, som att skriva dialog och dikt, han är en utmärkt guide i diktens och drömmens landskap och glömmer aldrig att läsning är allt skrivandes förutsättning. Men han skyggar heller inte för frågan: om nu kreativitet är så helande och terapeutiskt, vad beror det då på att så många konstnärer blir galna?

Har du sett öknen blomma? är framför allt något så ovanligt som en välskriven bok om att skriva, en handbok som det är en njutning att läsa.

Recensioner

Claes Anderssons bok är i sin tur så oförskämt sympatisk och just mjukt ödmjuk och pedagogisk, att läsningen blir till en enda stor njutning, en lärorik övning i läsandets och skrivandets konst. Och så har vi den där mognaden.

Med varsamma och ömsinta händer guidar han oss genom det poetiska och litterära landskapet och hela tiden svävar begreppet kreativitet mellan raderna och mellan drömmen och den dröm som diktaren drömmer med öppna ögon för att nu tala med Gunnar Ekelöf.

Och det är naturligtvis dikten Ekelöf syftar på, den som får öknen att blomma.

Thomas Henrikson, Jag läste häromdan

Om skrivandets lust och vånda lyder den adekvata undertiteln till den här boken, som jag genast vill sätta i händerna på varje aktiv skrivare och alla andra litteraturintresserade. ... Det är ett nöje att läsa boken ... Han delar frikostigt och humoristiskt med sig av sin enorma erfarenhet och beläsenhet.

Mary-Ann Bäcksbacka, Västra Nyland

Boken griper tag om läsaren från första sidan till den sista med sitt lätt självironiska, dialektiska grepp där texten har ett flyt som gör det lätt att identifiera sig, lära och leva med. Den är ett måste för var och en som upplevt skrivandets och läsandets konst, dess njutning och smärta.

Kaj Hedman, Vasabladet

Har du sett öknen blomma?
Slutsåld