Jörn Donner

I min fars fotspår

Resor i Sibirien förr och nu

En personlig tidsresa till det förgångna och en kritisk skildring av förhållandena i dagens Sibirien och Ryssland.

Jörn Donners far Kai Donner (född år 1888) studerade språk och etnografi i Helsingfors, Budapest och Cambridge innan han hösten 1911 begav sig till Tomsk för sin första forskningsfärd i Sibirien. Här gick hans resor till Narym, Obs bifloder Tym och Ket, Jenisej och Turuchansk därifrån han företog en plågsam och äventyrlig färd mot Ob, en färd som räckte i tre månader. Det är troligen denna färd över tajga och tundra med dagstemperaturer på -50 grader som kom att förstöra hans hälsa.

Kai Donners andra Sibirienresa gick till kamass-stammen vid foten av de Sajanska bergen. Hans hemresa försvårades av världskrigets utbrott.

I hemlandet deltog han i den illegala värvningen av frivilliga till Jägarbataljonen, vars syfte var att med Tysklands hjälp befria Finland från tsarväldet. Han flydde till Sverige undan de ryska gendarmerna. Vid inbördeskrigets utbrott var han i general Mannerheims stab och beordrades efter krigets slut att fungera som kommendant vid östgränsen vid Systerbäck.

Kai Donner hann också ägna sig åt politik, journalistik och vetenskap innan sin död vid 47 års ålder år 1945.

Nu har Jörn Donner rest i sin fars fotspår i Sibirien och samlat sina egna intryck och delar av faderns tidigare opublicerade dagböcker i detta praktverk. Boken är illustrerad med kartor och teckningar samt ett hundratal fotografier tagna av både far och son.

En TV-dokumentär baserad på dessa resor sänds i januari 2007.

Recensioner

Bara att ställa in sig på äventyr, kyla och kulturgärning i sidorna 280, alltså. Det är med andra ord ett praktverk far och son Donner har samarbetat kring när boken som alla Sibirienfreaks gått och väntat på i många år äntligen utkommer. ... Med en human underton, med djup respekt och med lätt humor alternativt bister realism skildrar Kai ursprungsbefolkningens liv. ... Ett minst lika starkt intryck förmedlar bokens andra bärande element; Kais fascinerande fotografier som alldeles berättigat ges furstligt med utrymme i Anders Carpelans layout. ... Bilderna är förbluffande välkomponerade och skarpa och det är en fullständig gåta för mig hur KD lyckats så väl med porträttfotografering under dessa krävande förhållanden. ... Man blir så glad och inspirerad över att människor fortfarande orkar och ids göra något utöver det ordinära och lätta.

Magnus Londen, Ny Tid

Även om boken tar avstamp i en historia som berör en enskild familj och släkt, har texterna utan tvekan ett långt större historiskt värde och är såväl informativa som intresseväckande ... Boken är rikt illustrerad med gamla bilder som härstammar från en välförsedd fotosamling.

Camilla Lindberg, Västra Nyland

Resultatet redovisas i praktverket ty det får man nog lov att kalla boken I min fars fotspår (Söderströms). Det är en vacker bok både vad Anders Carpelans layout och de många fotografierna beträffar. ... Det är en försvunnen, bortglömd och fascinerande värld som lyfts fram ...

Max-Ola Nordlund, Vasabladet

Donnerin teos on uljas kunnianosoitus yksilön uteliaisuudelle, tiedonhalulle ja kestävyydelle.

Maila-Katriina Tuominen, Aamulehti

Jörn Donnerin I min fars fotsppår, Isän jalanjäljillä on jännittävä ja jäntevä kirja. ... Isän ja pojan teksteihin tuovat oman, runsaan ja informatiivisen lisänsä isän ja pojan valokuvat omilta retkiltään. Anders Carpelan on taittanut kirjan oivallisesti.

Timo Hämäläinen, Helsingin Sanomat

Anders Carpelan har stått för omslag och bokdesign vilket gör praktverket I min fars fotspår till årets stilfullaste.

Eva Kuhlefelt, Hufvudstadsbladet

En svidande vacker bok.

Gunder Andersson, Aftonbladet

I min fars fotspår
Slutsåld