Robert Åsbacka

Kring torget i Skoghall

I den värmländska bruksorten Skoghall driver Conny Erlandsson sedan många år tillbaka en grillkiosk. Det är en kiosk med anor, nästan lika etablerad som bruket, Konsum och kyrkan. Conny övertog den blomstrande kiosken efter sin far, han och blonda Elisabet blev ett par, de köpte ett hus, de fick en dotter och allt borde ha fortsatt lugnt och lyckligt. Men så blev det inte. Connys och kioskens öden är ett tema i romanen, ett annat är det djärva konstprojektet Public Safety som ska föra den internationella konsten rakt in i bruksortens vardag. Och det mesta ska ske kring torget, kring Connys grill. En betydelsefull roll spelar fixaren och överlevaren Roger Jansson, en före detta sjöman som tillbringar en stor del av sin tid på en bänk vid torget.

Med sin enkla och exakta stil lyckas Åsbacka berätta otroligt mycket, han låter personerna i boken själva formulera sina smärtpunkter, historier och öden.

Kring torget i Skoghall är en roman om konst och vardag, om kärlek och död. Men också om vad som utmärker en riktig hamburgare.

Boken är en fristående fortsättning på Fallstudie. En berättelse om materialanskaffning som utkom 2004.

Slutsåld