Peter Sandström

Mamma november

Åtta betraktelser

Längtan efter närhet och oförmågan att nå fram

En mor blomstrar som singel, en far åldras och ber sin vuxne son smörja hans rygg med kokosdoftande solkräm. En hustru har mer plats när mannen är borta hemifrån, en dotter är plötsligt en kvinna som bäst skulle passa på en röd vespa, en tidigt världsvan son är klokare än sin sin far.

I Mamma november. Åtta betraktelser handlar det om familjen, den enhet som varken kan väljas eller väljas bort. Hur går det med förväntningarna på de närmaste när man förändras, utvecklas, blir äldre?

När far inte var där fick mor kraften tillbaka. Kraften att sörja. Kraften att leva. När han inte var där längre med sina värkande ben, med sin söndriga strupe, och sin leda. Hon fick sina år tillbaka, och de blev fler och fler.
 

Recensioner

Peter Sandström är en av den finlandssvenska litteraturens riktigt betydande prosaister. Detta utan större mediahype eller anspråksfulla nationalepiska åtbörder, men genom envetet arbete med språk, stil och en motivkrets som djupnat och fått allt flera nyanser genom de skenbara upprepningarna.
Och som i all betydande autofiktion är det inte den biografiska familjen Sandströms liv i Nykarleby och Åbo vi ges insyn i, utan i vårt eget inre. Dess ljus och mörker, dess längtan och ömhet, dess bisarra humor och morbida rädsla som finns med oss i våra vardagliga sysslor.
Pia Ingström, Hufvudstadsbladet
 

Mamma november präglas av sympatisk ärlighet och rörande innerlighet.
Samtidigt finns det många humoristiska inslag, Peter Sandström kan dra en skröna lite som en Lars Huldén där de mest otroliga vändningar blir helt trovärdiga av inslag av små konkreta detaljer. Lånade Peter Sandström och hans lilla son verkligen Topelius kälke från Kuddnäs? Räddade mamm verkligen livet på en kamel som höll på att kvävas av en boll den svalt av misstag?
Henrik Othman, Österbottens Tidning
 

I Sandströms skrivande känns det alltid som att den österbottniska sommaren snart är över, men det är i den brytpunkten som hans skrivformel blir som mest suggestiv. I den vemodiga skarven belyser han de mänskliga tillkortakommandena utan att sänka någon. 
Patrik Back, Vasabladet
 

Som de flesta välfungerande litterära metoder fungerar också Sandströms bäst när han hittar balansen mellan att fördjupa och förändra. När det sker ett snurrande mellan bekanta punkter, som får fler och fler nyanser för varje sväng, men där det också dyker upp stänk av något annat, något oväntat, som inte går att överblicka alla snurr till trots.

När det händer är det nämligen alldeles magiskt bra. Betydelsefullt utan att vara spikat, en aning av något som känns både bekant och fritt.
Ylva Perera, Svenska YLE

Som författare behärskar han konsten att nästan obemärkt låta stämningen förändras och fördjupas. Det gör, när det fungerar som bäst, läsningen till ett äventyr, som man gärna kastar sig in i och som man får mest ut av när man upplever det med öppna sinnen.
Egil Green, Östnyland
 

Det finns en viss sorts ömsint egensinne som bara kan komma från Finland. Denna samling berättelser kretsar kring familjerelationer och är en av årets mest älskvärda böcker.
Annina Rabe, Expressen
 

Mamma november är en finstämd och galen pärla värd att utforska. Tack vare novellsamlingens både koncentrerade och pluralistiska format kommer Sandströms tillvridna inte sällan Twin Peaks-iga estetik till sin fulla rätt.
Ylva Perera, Yle Vega
 

Mamma november
E-bok Hårda pärmar

5.00 € 30.00 €

Köp