Om livets mening

5,00 

–84%
Lägsta pris under senaste 30 dagar:
5,00 €
Artikelnr: N/A Kategori:
Recensioner

Ljuset börjar komma åter. Att sitta på en solvarm bänk och tina upp efter en lång vinter kan kännas som meningen med livet. Men vill man ha mera mening ska man läsa Merete Mazzarellas Om livets mening, där en klok kvinna funderar på allt mellan himmel och jord.

Kenneth Gysing, Femina

Man märker, när man läser boken, att Mazzarella är oerhört påläst. Det vimlar av citat av både samtida och historiska filosofer och författare. Det som gör läsandet så njutningsfullt är att man kan testa sina egna åsikter, hur man egentligen tänker och hur man ofta tänker paradoxalt, samt hur ens rättsuppfattning kan vara helt relativ beroende på tid och plats.

Thomas Garoff, Bokebackens kultursida

Tonen är, som så ofta hos Mazzarella vänligt resonerande, prövande och rörlig på ett sätt som gör färden mellan personliga anekdoter, litterära referenser och filosofiskt  tankegods lekandet lätt. Sinziana Ravini, Göteborgs-Posten  

Om Livets mening av Merete Mazzarella är en intelligent skriven bok med sinnrik humor, annat kunde man inte heller vänta av Mazzarella.

Nina Nyman, Västra Nyland

Som framgår av titeln tar hon sig här an de riktigt stora frågorna, och tonen är omisskännlig. Trots sitt bråddjupa ämne är boken öppen, vänlig och lättillgänglig, fri från all filosofisk snårighet eller akademisk högfärd.

Lars Linder, Dagens Nyheter

Underbart bildat och välskrivet. Njut.

Philip Bäckmo, Bloggare Tankar om vuxet växande

Bra gjort, satsa gärna på den när du passerar bokhandeln nästa gång.

Stefan Holmberg, Norran

Om livets sammansatthet - och en hyllning till samtalet. Ann-Christine Snickars.

ÅU

Merete Mazzarellas beläsenhet, förankring i vardagen och lysande förmåga att göra det svåra greppbart gör hennes nya bok, Om livets mening, drabbande. Där skiljer hon på ”meningen med livet” och ”meningen i livet” och visar hur slump, öde och val påverkar oss. Med drastiska exempel slår hon fast att vi måste ha begriplighet och sammanhang i våra liv.

Inger Dahlman, Upsala Nya Tidning

Mazzarellas kanske bästa bok hittills. /---/ Merete Mazzarella skriver om livets mening på ett lysande och stilistiskt oerhört drivet sätt.

Kaj Hedman, Vasabladet

Ändå gör det breda perspektivet, lätta tonfallet och infallsrikedomen det till ett nöje att läsa Mazzarella. Hon är en hejare på att hitta bra citat och kommer ofta med tänkvärda iakttagelser om samtida företeelser och begreppsförskjutningar.  […] När Mazzarella är som bäst kan det kännas som att samtala med en kultiverad och bildad vän som har ett outsinligt förråd av exempel och hela tiden driver diskussionen i nya tankeväckande riktningar […] Ann Lingebrandt, Svenska Dagbladet Mazzarellas resonemang är intressanta och när hon varvar anekdoter ur sitt eget liv med dem hon hämtat ur tidningsnotiser eller böcker kan läsaren glädjas åt hennes talang att urskilja vad som utgör en anekdots clou och dess vinjett. Anna Dönsberg, svenska.yle.fi Det är känslan av tidsfördrivande upptäckarglädje som Merete Mazzarella (f. 1945) lyckas sprida i sin essäkonst. Gång på gång drar hon oss till livsberättelsernas värmande lägereld i ett Decamerone där hon säger sin mening bara för att få höra andras. […] Med den erfarna essäistens träffsäkra väderkorn för vad som ligger i tiden tar sig Mazzarella an ett evigt ämne som livets mening just då frågan blivit dagsaktuell […] En god konversation förlänger det meningsfulla livet, fördjupar det. Mazzarellas bok mynnar ut i en trosbekännelse till samtalet och ett ode till hennes påbrå av konversanta tanter.  Maili Öst, Hufvudstadsbladet

Att läsa den här boken är som att ha en mycket god vän vid sin sida, en vän som inspirerar och uppmuntrar till konstruktiva tankar. Hon är aldrig påträngande och provocerande, enbart stimulerande och kan verkligen konsten att bjuda på många goda lässtunder.

Gunilla Maria Olsson, Signum
Författare
Merete Mazzarella

Merete Mazzarella är född i Helsingfors den 4 februari 1945 och bor i Helsingfors. Hon har arbetat som professor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet och har huvudsakligen ägnat sig åt finlandssvensk och rikssvensk litteratur. Hennes författarskap som började 1979 är huvudsakligen essäistiskt, till stora delar har det varit självbiografiskt

Läs mer

Ytterligare information

Ytterligare information

ISBN

9789515241405

Utgivningsår

2017

Format

E-bok, Hårda pärmar

Sidantal

223

Ljudfils längd

Åldersgrupp

Författare

Merete Mazzarella