Karin Erlandsson

Segraren

Sista delen av fyra i serien Legenden om ögonstenen

Hundratals, tusentals pärlor ligger tätt intill varandra. Pärlemorn gnistrar i lyktornas sken och det gör inte längre något att vagnen skumpar så att tänderna skallrar. Det är hit mina pärlor fraktas, det är här de finns, alla pärlor jag samlat genom åren. Kanske skulle jag till och med känna igen någon om jag fick möjlighet att se närmare på dem.

Kampen om ögonstenen för Miranda och Syrsa till landskapen i rikets västra delar, över bördiga, vårliga åkrar och ända till Drottningstaden, där gatorna är belagda med pärlor. I drottningens palats hittar de ett akvarium som inte liknar något annat och bitarna faller på plats. Vi får veta vem Iberis egentligen är och vad hon har strävat efter hela tiden.
Miranda och Syrsa tar sig än en gång ut på havet, denna gång i ett av drottningens skepp, och en av flickorna återser sin pappa. Också frågan om hur det gått för dem som gett sig av på jakt efter ögonstenen får sitt svar.
Den fjärde och sista boken är en läsfest för alla som har följt Miranda och Syrsa genom serien Legenden om ögonstenen.
Den första boken, Pärlfiskaren, belönades med Runeberg Junior-priset och nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. I Segraren får serien en mäktig och vacker avslutning och Karin Erlandsson befäster sin roll som en av våra stora berättare.
 

Recensioner

Som helhet är Karin Erlandssons Legenden om ögonstenen en mäktig och fyllig vision av ett annorlunda samhälle, byggt på kollektiv kraft och systerliga principer.
Mia Österlund, Hufvudstadsbladet

Boken värjer sig tvärt för att dela upp människor i onda och goda, utan att för den skull bortförklara konsekvenserna av det onda som människor gör. Och det, vill jag hävda, kännetecknar strålande barnlitteratur. Alltså strålande litteratur.
Ylva Perera, Svenska Yle

Berättelsens övergripande teman är förlust och längtan. Till det yttre längtan efter skatten ögonstenen som uppfyller alla ens önskningar. Men på ett djupare plan längtan efter någon som bryr sig om och tar hand om en.
Peter Lobråten, Ålandstidningen

Det är inte mer än två år sedan som första delen av Legenden om ögonstenen kom ut, men väntan har ändå känts lång. Nu, med den fjärde boken, når läsaren det värdiga slutet. Här knyter Karin Erlandsson ihop de olika trådarna från svitens tre tidigare delar samtidigt som hon lägger till flera dimensioner till den värld hon byggt upp på över 1 000 sidor. Och det bör sägas direkt: den avslutande delen, "Segraren", är höjdpunkten i serien.
Petra Johanson Pirholt, Nya Åland

Det är ett värdigt slut på en serie som aldrig erbjudit sina läsare några färdigtuggade svar, utan använt fantasygenren som avstamp för en djup och komplex berättelse om svåra teman, samtidigt som Erlandsson hela tiden drivit berättelsen framåt med lätthet.
Michaela von Hellens, Västra Nyland

Nu när den fjärde och avslutande romanen har utkommit i Karin Erlandssons barnfantasy-svit Legenden om ögonstenen, så är det bara att konstatera: Erlandsson är en mästerlig berättare. I och med steget till barnlitteraturen har denna sida i hennes författarskap ännu mer än tidigare blommat upp och kommit till sin rätt.
Fredrik Österblom, Ny tid

Ett annat måste att läsa i sommar är Karin Erlandssons serie Pärlfiskaren. Den är helt fantastisk. Tänk att vi har en sådan barnboksförfattare på Åland! Serien är i fyra delar och som vuxen tyckte jag om den, den passar hela familjen och är bra för högläsning.
Pernilla Söderlund, vd vid Mariehamns bokhandel 
Ålandstidningen

Segraren

18.00 €

Köp