Ulla-Lena Lundberg

Sibirien

Ett självporträtt med vingar

En gång stod jag i Sibirien i tofsar och krås och kluckade och pep. Jag knixade och bockade och pick­ade i marken så att mossan rök. Han som jag hade ögonen på gick till väders på brakande vingar. Under spelflykten utvecklade han ett helt signalsys­tem av färger och plymer. Skulle inte jag veta hur det är att vara fågel i Sibirien. 
 

Ur denna inre expertis springer Ulla-Lena Lund­bergs Sibirienbok. Det väldiga landet ligger ut­brett för oss under vingar. Författaren har genom­korsat stora delar av östra Sibirien på spaning efter de fåglar hon älskar men har också haft öga för mänskliga miljöer och öden i Ryssland. Vi ser det i ett slags dubbelexponering; porträttet av Sibirien blir också författarens självporträtt, och därmed också en högst personlig bok. 

Det är exakt tjugo år sedan Sibirien ett själv­porträtt med vingar utkom första gången. Mycket har hänt i världen och i Sibirien sedan dess, men författarens skarpa blick och förmågan att formu­lera sina iakttagelser har inte åldrats en dag känne­tecken på en klassiker. I boken ingår ett bildark med Sibirienfoton tagna av författaren. 

 

Recensioner

Lycklig den som inte ännu läst Sibirienboken

Det är en suverän rese och fågelskildring och hör till höjdpunkterna i Lundbergs författarskap. 

Lycklig den som har det här läsäventyret framför sig.

Fast omläsning fungerar ju också bra.

Benita Mattsson-Eklund, Tidningen Åland

Sibirien känns fortfarande fräsch. Den skulle lika väl kunna vara skriven idag som 1993, eftersom dess budskap inte är bundet till en specifik samtid.

Under resans gång rycks läsaren in i de mest fantastiska naturupplevelser oh kulturhistoriska reflektioner. Aldrig har fågelskådning framstått lika läckert som i Lundbergs beskrivning. Lundbergs målande språk och skickliga berättarhantverk gör att jag som läsare kan luta mig tillbaka och njuta.

Eva Korsbäck, Vasabladet

Lundberg är beläst, klok och har, som alltid ett fågelperspektiv på människor och natur.

Jenny Jarlsdotter Wikström, Åbo Underrättelser

Sibirien Provläs
E-bok Hårda pärmar

5.00 € 30.00 €

Köp