Merete Mazzarella

Själens nattsida

Om Mary Shelley och hennes Frankenstein

Briljant om en ung kvinnas udda liv och världsberömda verk

Endast nitton år gammal fick Mary Shelley en avskyvärd idé: Hon skulle skriva en roman om en man som skapar ett namnlöst monster; liv ur död. Resultatet blev Frankenstein, den mytiska berättelsen som lever vidare i populärkulturen i filmversioner och leksaker.
Mary Shelleys liv var stormigt och udda, och äktenskapet med den kontroversiella poeten Percy Bysshe Shelley liknade mer en vild vision än ett vardagens och tillgivenhetens förbund. I korselden mellan äktenskapliga krav, tidens vetenskapliga upptäckter och sina egna konstnärliga och personliga begär lyckades Mary Shelley vara en tänkare med vetskap om själens nattsida långt före Sigmund Freud.
I sin nya bok skriver Merete Mazzarella om Mary och hennes originella krets, hon redogör för Marys litterära arbete, och hon analyserar Frankenstein både i sitt sammanhang och i förhållande till en fråga som är allt mer aktuell: Vad vill det egentligen säga att vara mänsklig?

Själens nattsida - Om Mary Shelley och hennes Frankenstein nominerades till Runebergspriset 2014 med motiveringen: Merete Mazzarellas Själens nattsida: Om Mary Shelley och hennes Frankenstein är såväl en fängslande biografi över författarinnan Mary Shelley, som en skarp analys av den litterära kontext hon verkade i. Framför allt är det ändå en bok om själva monstret, som den unga Shelley skapade i ett litterärt sprängfyllt sammanhang. Monstret gjorde snabbt sitt inträde i populärkulturen för att där bli en legend, som under seklerna levt sitt eget fantasikittlande liv bortom den numera föga lästa romanen.

Recensioner

Oavbrutet fascinerande

Genant nog finns det på svenska ingen biografi över Mary Shelley. Det gör Merete Mazzarellas bok dubbelt välkommen. ...

Själens nattsida är en oavbrutet fascinerande och fängslande bok. Merete Mazzarella skriver med ett smittsamt intresse och en stor nyfikenhet och på ett sätt som genast väcker liv i historierna, men även ger relief och skapar den nödvändiga eftertänksamhet som blivit en bristvara i vår tid. Det är en ovanligt läsvärd bok, allvarlig men ändå underhållande genom sin entusiasm och sitt skarpsinne.

Crister Enander, Vasabladet

 
Vad är det som gör Merete Mazzarella till en så bra författare och folkbildare? Hon är en rättfram och skicklig berättare med en säker stilkänsla. Och lika viktigt, hon undervärderar aldrig den så kallade vanliga läsaren Således får hennes epos samma livliga karaktär som det goda samtalet kan ha.

Arne Toftegaard Pedersen, Hufvudstadsbladet
 

en utomordentligt rik bok.

Ann-Christine Snickars,  Åbo Underrättelser

... Mazzarellas litteratur- och idéhistoriska odyssé så inspirerande att den känns omistlig. Inte bara som en introduktion till Mary Shelley och hennes litterära samtid, utan som avstamp för en djupare etisk diskussion kring vad det innebär att vara mänsklig.
Maria Domellöf-Wik, Göteborgs Posten

 

Här återkommer igen den klarsyn, påhittighet och rikedom av infall läsaren vant sig vid. Det akademiska men ändå familjära tilltalet i kombination med gedigen beläsenhet är fortfarande en styrka.
Egil Green, Borgåbladet

Mazzarella presenterar sällan storslamrande insikter, i hennes mjukt stenhårda essäböcker är perspektivbytena smygande. Det är en stil som kontrasterar bra när freaket klampar in. Att se nyanserna i det groteska är en subtil verksamhet.
Aase Berg, Svenska Dagbladet

Själens nattsida är en fin skildring av hur litteraturen lever genom seklen och kan bidra till förståelse långt efter det att boken skrevs. Mazzarella får läsaren att se på Frankenstein ur nya perspektiv med sina analyser av texten och beskrivningar av författarens liv. Eviga frågor om människans väsen och moral blir sällan så konkreta som när de ställs mot storslagen litteratur.
Henrik Elstad, litteraturmagazinet.se

Själens nattsida Provläs
E-bok Hårda pärmar

5.00 € 28.00 €

Köp