Peter Sandström

Till dig som saknas

I sina noveller skriver Peter Sandström om manlighet på ett ömt, skört och rått sätt. Han skriver också om kråkor, tigrar och morsor i vindlande berättelser som spretar och stretar, men som alltid pekar mot ett: hur svårt och nödvändigt det är att leva i något som kunde kallas kärlek. På ett febrigt och nästan sensuellt vis försätter Peter Sandström läsaren i den varma, dallrande dagen. Längtans och väntans ljus.

För många av karaktärerna handlar det om att söka sig fram till insikten om hur världen hänger ihop för att sedan, när bilden är klar, tvingas titta bort eftersom det visar sig vara en lärdom som blir alldeles för massiv att ta emot. Det som är sant och äkta finns alltid någon annanstans. 

Till dig som saknas är Peter Sandströms femte bok. Han är känd för att vara en dyster, rolig, brutalt ärlig och ständigt sökande skildrare av den finländske pojken och mannen.

Novellsamlingen belönades med Svenska YLEs litteraturpris 2012. Årets pristagare valdes av Ebba Witt-Brattström, professor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet. Hennes motivering lyder: Peter Sandströms novellsamling Till dig som saknas är en lysande och hjärtskärande skildring av hur kriget satt sina blodiga spår i två generationer. Hans Österbotten befolkas av traumatiserade, ordlösa frontpappor, hårt arbetande mödrar och (mestadels) söner som vingklippts av saknaden efter en far som inte är rädd för livet. Berättarnärvaron är total, miljöskildringen tidstypiskt säker. En bok att beröras av.

Till dig som saknas nominerades till Runebergspriset 12.12.2012 med motiveringen:
Peter Sandströms (f. 1963) noveller utspelar sig ofta i det svenskspråkiga Österbotten, och ofta råkar huvudpersonen i konflikt med sitt förflutna. Det handlar om saker som inte behandlats, om frågor som slutligen måste ställas. Stämningen i novellerna är tryckande; känslan av hot förtätas tyst. Till slut är den kvävande känslan bekant för envar, ja, till och med vardaglig, då sanningen visar sig i sin klara råhet. Detta innebär ändå inte tröstlöshet. Om människan också utvecklas mycket långsamt och under stort arbete, kan han eller hon ändå finna förlåtelse. Sandström skriver precist och intensivt, skiljer sig från mängden; man glömmer honom inte. Samlingen Till dig som saknas (Schildts&Söderströms) publicerades samtidigt på svenska och finska. Katriina Huttunens förtjänstfulla översättning till finska bär titeln Sinulle joka et olle täällä.

Recensioner

Hans text är tät, färgrik och hans egen - den är hemgjord, svår att imitera, omisskännligt sandströmsk. Och samtidigt så smidigt gjord att man aldrig får intryck av konstruktion ...

barn och föräldrar i förhållande till tidens gång - har det någonsin skildrats lika suggestivt?

Fedrik Hertzberg, Svenska Dagbladet

utvecklat, varierat och kanske ännu mera berörande än tidigare.

I den nya novellsamlingen är det inte avståndstagandet som dominerar, utan snarare viljan att förstå och förlåta mannen som människa.

Tom Karlsson, Lysmasken

http://www.kiiltomato.net/peter-sandstrom-till-dig-som-saknas/

Den första novellen fångar mig direkt. Språket är samtidigt exakt som det är luftigt och skönt att befinna sig i. Inte bara det tilltalar mig. Det djup, den livsförståelse som själva berättandet uttrycker gör läsningen mer angelägen än på länge.

Det här är en underbar bok.

Sebastian Bergholm, Kulturen.fi

Sandström skriver, som alltid, ett säkert, vackert språk.

Pia Ingström, Hufvudstadsbladet

Det är en mycket stark samling ...

Benita Mattsson-Eklund, Åland

Till dig som saknas är en intressant och ställvis fascinerande novellsamling, mycket välskriven på ett sätt som både respekterar och vidgar den traditionella novellistiken.

Bror Rönnholm, Åbo Underrättelser

... ett självklart språk och en förmåga att med några penseldrag skapa övertygande personporträtt.

Henrik Othman, Österbottens tidning

Peter Sandström är en säker och skicklig novellist ...

Peter Sandströms språk är nyansrikt, det har doft och färg och exakthet i detaljer.

Mary-Ann Bäcksbacka, Västra Nyland

Till dig som saknas
E-bok Hårda pärmar
Slutsåld