Robert Åsbacka

Till livets slut

Barndomsstaden är evig

Den finländska delegationen är i Moskva för att förhandla om freden, hans mamma är på väg och Hagar har än en gång tvingat sig in
i hans värld.

Året är 1944, maten är på kort och framtiden ter sig osäker.
För författaren R.R. Eklund går själva livet på sparlåga.
Han iakttar sin mor, hur ett liv präglat av fattigdom gjort henne allt originellare. I ett försök att återta kontrollen över sitt skrivande reser han till Nykarleby, staden där allt en gång började.
Ett envist återkommande minne är den långa förlovningen med Hagar Olsson. De var älskande men träffades nästan aldrig. De drömde om ett liv tillsammans och de genomlevde ett inbördeskrig. Då freden kom och framtiden låg öppen blev de tvungna att ta ett beslut.
I sin nya roman ställer Robert Åsbacka bland annat frågan om vad som är avgörande i livet. Är det barndomen, fattigdomen, kärleken, arbetet, ansvaret för familjen eller är det själva livskänslan, att höra till eller stå utanför? 

Recensioner

Robert Åsbacka har skrivit en bok om en riktig Nykarlebybo.
Jessica Poikkijoki, Österbottens Tidning
 

Till livets slut är en välskriven roman, som innehåller många insiktsfulla formuleringar om människans natur och språket är anpassat till tiden.
Janet Wallsten, Österbottens Tidning

Robert Åsbacka är sedan länge en språkets mästare. Utan åthävor låter han en värld där hemska saker sker tala för sig själv.
Michel Ekman, Hufvudstadsbladet

Robert Åsbackas roman skildrar på ett slående sätt denna klaustrofobi och handlingsförlamning som den medelålders författaren R.R. Eklund brottas med.
Petter Lindberg, Yle Huvudstadsregionen

Författaren R.R. Eklund, hans 1900-tal och brevväxlingen med Hagar Olsson har i berättelsen smidigt fått fiktiv gestalt. Huvudpersonens velighet har en motpol i den gåpåige illusionsmakaren Edmund Hellbergs framgångsdyrkan. Romanen utvecklas till en varm och stark skildring av oföretagsamhetens konsekvenser, modersberoende och alkoholism, kärlekens väsen och inte minst av skrivandets villkor.
Prismotivering, Irma Carrells testamentsfond
 

Åsbackas roman är en charmerande grå pärla, full av undertoner och av små vardagshändelser, många nyanser i deppigheten. 
Robin Valtiala, Kiiltomato.net

Till livets slut
E-bok Hårda pärmar

5.00 € 30.00 €

Köp