Eva-Stina Byggmästar

”Eva-Stina Byggmästar har som diktare funnit ett alldeles eget sätt att trolla med det svenska språket. Hennes poesi återskänker oss det förlorade barn, som är vår själ och ger det till bundsförvant en natur full av mirakel. Med skratt, snyftningar och aldrig hörda ord, för hon oss till en ö i dödens och sorgens hav där kärlek väntar. Bland samtida poeter är hon unik som tröstare och som ledsagare till de yttersta mysterierna.” Timmersmansorden, motivering till Bo Setterlind-stipendiet

Eva-Stina Byggmästar (1967), är född i Jakobstad, uppvuxen i Nykarleby och har efter ett par år i Danmark och 14 år i Sverige, återvänt till Österbotten. Redan från sin debut som 19-åring har Byggmästar rosats och prisats för sin språkligt innovativa, naturnära och glädjebringande poesi, och betraktas idag som en av de främsta nordiska poeterna i sin generation. 

Vad är kärnan i ditt författarskap?

Kärleksbudskapet är kärnan i mitt författarskap. Jag vill trösta och vårda de söndriga själarna.

 

 

Varför är litteratur viktigt?

Genom litteraturen och i synnerhet poesin kommer vi i kontakt med oss själva, tillvaron och varandra! Litteraturen är en skattjakt och en tillflyktsort! Litteraturen är en ficklampa! Litteraturen är ett hem för de hemlösa! Litteraturen är frihet och vägen ut ur ensamheten! Litteraturen är livsviktig: den helar, lindrar och läker våra djupaste sår och ger oss hoppet åter!

 

Skiljer sig finlandssvensk litteratur från annan, i så fall hur?

Det är det unika att den inte skiljer sig från annan litteratur, för människan är sig lik och all litteratur är universell, möjligen är den en gnutta mer poetisk och drömsk än annan litteratur.

 

Pris
Svensk biblioteksförenings Anariapris 2018: 
För en över 30 år lång lyrikergärning av omisskännligt och genuint inspirerande märke. Som få andra har hon ständigt lyckats överraska sin läsare, med barrskogsdoftande och nyförälskade rader av häpnad och förförelse där bibliotekarier och poeter samsas med vagabonder och filmstjärnor. Det är en poesi som nyfiket tycks kvillra sig fram över boksidan, den är öppen och bejakande men också full av integritet: För så / är det ju egentligen: / poesin är en hybrid, / mellan ett bombskydd / och ett gökur.
2014 Choraeuspriset ur Olof och Siri Granholms stiftelse för den svenskösterbottniska litteraturen.
I prismotiveringen hyllas Byggmästars kraftfulla, sinnliga och unika lyrik med dess böljande rytm, fantasirika bildvärld och helande kraft. Hon beskrivs som diktaren som går sina egna vägar, utan sidoblickar på det trendiga.

2013: Svenska Akademiens Bellmanpris

2012: Mottagare av Bo Setterlindstipendiet, Timmermansorden

2012: Gustav Frödingpriset, Frödingsällskapet

2009: Karl Vennbergs pris, Samfundet de nio

2007: Gerhard Bonniers Lyrikpris

2006: Finlands Svenska Televisions Litteraturpris

1998: Sveriges radios poesipris

1998: Längmanska fondens pris

1995: Den dansande björnen, Rundradions litteraturpris

1987: Finlandssvenska författareföreningens debutantpris

1988, 1992, 2002, 2006, 2019, 2020: Svenska litteratursällskapet

Eva-Stina Byggmästar
Fotograf: Alexandra Harald Ladda ner fullstor bild