Eva-Stina Byggmästar

”Eva-Stina Byggmästar har som diktare funnit ett alldeles eget sätt att trolla med det svenska språket. Hennes poesi återskänker oss det förlorade barn, som är vår själ och ger det till bundsförvant en natur full av mirakel. Med skratt, snyftningar och aldrig hörda ord, för hon oss till en ö i dödens och sorgens hav där kärlek väntar. Bland samtida poeter är hon unik som tröstare och som ledsagare till de yttersta mysterierna.” Timmersmansorden, motivering till Bo Setterlind-stipendiet.

Eva-Stina Byggmästar är född i Jakobstad, uppvuxen i Nykarleby och har efter att bott i Danmark och Sverige återvänt till Österbotten. Redan från sin debut som 19-åring har Byggmästar rosats och prisats för sin språkligt innovativa, naturnära och glädjebringande poesi, och betraktas idag som en av de främsta nordiska poeterna i sin generation. 

 

Pris
Svensk biblioteksförenings Anariapris 2018: 
För en över 30 år lång lyrikergärning av omisskännligt och genuint inspirerande märke. Som få andra har hon ständigt lyckats överraska sin läsare, med barrskogsdoftande och nyförälskade rader av häpnad och förförelse där bibliotekarier och poeter samsas med vagabonder och filmstjärnor. Det är en poesi som nyfiket tycks kvillra sig fram över boksidan, den är öppen och bejakande men också full av integritet: För så / är det ju egentligen: / poesin är en hybrid, / mellan ett bombskydd / och ett gökur.
2014 Choraeuspriset ur Olof och Siri Granholms stiftelse för den svenskösterbottniska litteraturen.
I prismotiveringen hyllas Byggmästars kraftfulla, sinnliga och unika lyrik med dess böljande rytm, fantasirika bildvärld och helande kraft. Hon beskrivs som diktaren som går sina egna vägar, utan sidoblickar på det trendiga.

2013: Svenska Akademiens Bellmanpris

2012: Mottagare av Bo Setterlindstipendiet, Timmermansorden

2012: Gustav Frödingpriset, Frödingsällskapet

2009: Karl Vennbergs pris, Samfundet de nio

2007: Gerhard Bonniers Lyrikpris

2006: Finlands Svenska Televisions Litteraturpris

1998: Sveriges radios poesipris

1998: Längmanska fondens pris

1995: Den dansande björnen, Rundradions litteraturpris

1987: Finlandssvenska författareföreningens debutantpris

1988, 1992, 2002, 2006, 2019, 2020: Svenska litteratursällskapet

Eva-Stina Byggmästar
Fotograf: Alexandra Harald Ladda ner fullstor bild