Eva-Stina Byggmästar

Barrskogarnas barn

Efter trilogin om kärlek, som avslutades med Vagga liten vagabond 2010 är Eva-Stina Byggmästar tillbaka med en diktsamling som är rena rama kärleksförklaringen till sjumilaskogen. Med omisskännlig grön glädje och lekfullhet befolkar hon sin poesi med skygga blåbärsplockerskor, blyga älgar och flygekorrar, lyckliga enstöringar och skogslämlar. Läsaren inbjuds till en vindlande vandring i knäckebrödsfilosofens värld, bland stubbstugor och grangrensgardiner, där man får koka sitt lingonbladste efter eget huvud, ömsint omfamnad av hemlighetsfulla gläntor och träsk. 
 
 
 
JELENA: [] så inte kan det väl vara så intressant 
som ni säger. Skog och skog och ingenting 
annat. 
Det tror jag blir enformigt. 
SONJA: Nej, det är faktiskt oerhört 
intressant. 
  
Anton Tjechov, Onkel Vanja, AKT I 
  
  
traskar runt kors och tvärs 
mellan träden, tar djupa andetag 
av skogsluften, go luften, 
bland grovbarkiga gamla tallar 
och buskiga granar, mellan backar 
med blåbärsris, odon och skvattram 
  
precis så där 
  
härligt grönklädd från topp till tå, 
med luvan på svaj, men får då syn på 
kvastmossan, stannar upp ett tag, 
höjer sedan handen till hälsning! 

Recensioner

Man kan efter genomläsning se att författarskapet faktiskt tenderar att ta en helt annan vändning än väntat. Diktsamlingen som är en regelrätt hyllning till skogen har betydligt mer realistiska drag än de tidigare diktlandskapen, även om de sagospunna elementen finns med. /---/ En hyllning till långsamhetens lov och utanförskapet som ett medvetet val.
Camilla Lindberg, Västra Nyland

Eva-Stina Byggmästar är ensam i sin förmåga att gestalta och överföra glädje till läsarna. Det är en märklig men enastående talang som ingen annan poet har lyckats kopiera. /---/ Här överförs glädjen och lyckan över skogen och dess väsen till läsarna: vi förstår euforin i att vandra bland träden, i friheten, vi förstår det existentiella varandet i naturen. Och jag kommer aldrig mer att se på en barrskog med vardagsgrå ögon efter att ha läst Barrskogarnas barn.
Peter Nyberg, Ny Tid

Att låta den kritiska blicken vila, och ta emot skogsglädjen i sin klaraste gestalt är en ansträngning. Om det är någon som kan bryta igenom det motståndet så är det Eva-Stina Byggmästar. Hon ber inte om ursäkt för glädjen - inte en enda gång.
Therese Eriksson, Svenska Dagbladet 

 

Hon är kort sagt en lysande poetisk naivist. Luva av! En stor applåd!
Magnus Ringgren, Aftonbladet

 

Med Barrskogarnas barn befäster Eva-Stina Byggmästar sin ställning som en av de verkligt intressanta samtida poeterna i Norden.
Gustaf Berglund, Dala-Demokraten 

 

För mig framstår boken som en efterlängtad solglänta där man kan skruva locket av termosen och bara öppna sig och må [] Diktsamlingen Barrskogarnas barn träffar mig rätt i hjärtat.
Anders Hjertén, Värmlands Folkblad 

 

Skulle lyrik () vara något svårt och obegripligt? Nej, inte när det är Eva-Stina Byggmästar som diktar. Hon som beskriver hur hon sitter på en stubbe med luvan på svaj och betraktar några gröna blad, de gurglande bäckarna, de nickande purpurblommorna, lyssnande till aspdungens sorl(...) rusig av björkarnas skönhet () Det är livsbejakande, förvirrande, lekfullt, jublande
Yvonne Teiffel, Jönköpings-Posten 

Barrskogarnas barn
Slutsåld