Eva-Stina Byggmästar

men hur små poeter finns det egentligen

I de lyriklyor som Eva-Stina Byggmästar målar upp i sin diktsamling lever de grönklädda poeterna, bibliotekarierna, de små skrivbiträdena, dikträvarna, vildmarkspoeterna som vill bli matade med blåbärsgröt och de poetiskt trädbevuxna bohemerna sina lättburna diktarliv. Läsaren sugs in i en varm, grön värld av blanknötta skrivdon, drömda miniatyrbibliotek och lönnlövsinknutna dikthäften. Också naturen; trädgårdarna och de små lammen, är påtagligt närvarande. En hämningslös, personlig romantisering av poetlivet, som sist och slutligen handlar om varför dikten finns till: för att påminna oss om skönheten och livsglädjen, för att ställa oss frågan om lyckans väsen.

Boken är den andra delen i en trilogi om kärlek, vilken inleddes med Älvdrottningen (2006).

DET DOFTAR DIKTER HÄR,

en vällukt, nästan som violer

fast kådigare.

Recensioner

För mig är Eva-Stina Byggmästar en av få riktigt djärva och utmanande poeterna som verkligen griper tag, från insidan och ut igen jag fylls av lika delar häpnad och avundsjuka, så enkelt, så vackert och djupt gripande.

Kristian Lundberg, Expressen

Det går inte att deppa till Eva-Stina Byggmästars senaste diktsamling. Jag är snarare lockad av att kalla texterna feel-good-poesi. men hur små poeter finns det egentligen är en sprudlande kärleksförklaring till skaldekonsten, skapandet, dikten och förstås till poeterna. Texterna genomsyras av en smittande glädje och ömhet och jag vill genast säga att Byggmästars förra prisbelönade verk Älvdrottningen har fått en värdig efterföljare.

Isabella Rothberg, Ny Tid

Det är en berusad diktsamling, kanske till och med drogad och hallucinatorisk. Men det handlar nog mer om druvsocker än om kemiska substanser.

Philip Teir, Hufvudstadsbladet

"Men hur små poeter finns det egentligen" är en berörande och berusande diktsamling som vill visa på skapandets villkor och kärna, som med slagrutan i hand letar sig fram till ordskatten - ordskratten inte att förglömma.

Marit Lindqvist, Kulturtimmen

Det originella med Byggmästars poesi är kombinationen av livsglädje utan alla synliga bakomliggande komplikationer och en oförtrutet vital och vänlig ordfantasi.

Tom Hedlund, Svenska Dagbladet

I Byggmästars texter har man tillåtelse att hisna, att hänföras, att koppla bort den vuxna överlägsenheten och i stället öppna hjärtat och bara må bra. Byggmästars bubblande öppenhet torpederar alla allvarsamhetens försvarsmekanismer, men för det med varsamhet så att man som läsare med garden nere inte överrumplas av plötsliga stilbrott eller agitationer (det skulle vara för den sköna poesins skull i så fall, och det kan man ju tillåta). Det är sinnlig och ack så ljuvlig läsning från början till slut.

Heidi Jylhä, Österbottens Tidning

Runouden, runoilijaelämän, kirjoittamisen ja kirjoituksessa elämisen ylistys. ... Metarunous á la Byggmästar on vihreää ja rehevää, kepeää, elinvoimaista, aistillista ja humoristista.

Kristiina Malmio, Helsingin Sanomat

men hur små poeter finns det egentligen
Slutsåld