Malin Klingenberg

När jag var liten jobbade min pappa på en folkhögskola. I skolans bibliotek fanns tre gammaldags skrivmaskiner som jag ibland fick skriva på när jag väntade på honom. Det var något magiskt med att rulla in ett oskrivet blad på valsen och knacka ner en berättelse. Då (som nu) visste jag sällan exakt vart det jag skrev var på väg, ofta blev det inte ens färdigt, men det spelade ingen roll. Processen öppnade min fantasi för berättelser, eller i alla fall inledningar till berättelser. Tystnaden vilade mellan bokhyllorna medan lukten av litteratur triggade igång mina trevande försök att skapa något eget.

Jag har byrålådor som svämmar över av lappar med berättelser, sprängfyllda packlårar med dag- och anteckningsböcker, disketter jag inte längre kan öppna som kryllar av texter jag har skrivit genom livet. Jag återkommer ständigt till att skriva, jag måste helt enkelt göra det för att ta reda på vad jag tänker och vem jag är, hur långt min fantasi räcker.

Skrivandet är inte alltid enkelt. Det blir faktiskt svårare och svårare. Men det är fortfarande något jag behöver, vill och får göra. 

Så jag läser. Jag fantiserar. Jag skriver. Sådan var jag redan som barn, sådan är jag fortfarande.

 
Vad är kärnan i ditt författarskap?

Kärleken till orden och behovet av att formulera min fantasi.

 

Varför är litteratur viktigt?

I synnerhet när det gäller barnlitteratur tycker jag berättelserna utvecklar läsarens empati och ökar förmågan att sätta sig in i andras situation. Genom att lära sig nya ord och uttryck kan man säga exakt det man menar istället för bara ungefär, vilket är användbart i alla lägen i livet. Läsandet är dessutom en oerhört enkel form av underhållning där man bara genom att öppna en bok får uppleva magiska världar, komplicerade relationer eller ett helt vanligt vardagsliv som är någon annans än ens eget.

 

Skiljer sig finlandssvensk litteratur från annan, i så fall hur?

Miljöerna är förmodligen oftare finlandssvenska i böcker skrivna av finlandssvenska författare, men i övrigt är varje berättelse i första hand sin egen. Och det är så det skall vara

Översättningar
Fisens liv har sålts till Estland, Italien, Tjeckien, Sverige och Storbritannien. Förhandlingar pågår om rättigheterna till Fisens liv på kinesiska.
Älgflickan har sålts till Tyskland och Spanien.

Pris och utmärkelser
Runeberg Junior-priset 2017 för Den fantastiske Alfredo med illustrationer av Joanna Viktström Eklöv
"En bok med en fartfylld start och ett flyt som håller hela vägen. Gott om action och ett språk som för texten framåt utan att vara förenklad. Också här är det barnen som klarar biffen."

Andra pris i Schildts & Söderströms skrivtävling Berättelsen är bäst! 2016
Älgflickan lyckas med konststycket att kombinera beskrivningen av en flicka som tämjer älgar med trovärdigt högstadiedrama. En rapp och driven berättelse som är väldigt mycket här och nu.

Hederspris i Fontana Medias barnbokstävling 2013
Manuskriptet är en välfungerande helhet där vanlig skolvardag, spänning och humoristiska infallsvinklar vävs ihop i ett fantasifyllt och intrikat äventyrsbygge.

Första pris i Arvid Mörne-tävlingen 2003
Första pris tillfaller Malin Klingenberg för novellen De fetas föreställning. I visuellt genomarbetade sekvenser, som om berättaren stod bakom en filmkamera, förs man in i en tv-styrd verklighet som öppnas mot ett surrealistiskt gränsland, där allvar och humor möts. Novellen blir ett drömspel mitt i vardagen.

Första pris i Studenthälsans skrivtävling 2003
Texten är fokuserad och talar om den stressade kroppen på ett levande, igenkännande sätt. Litterärt sett är texten bra och håller en stilistiskt hög nivå med intressant gestaltning, berättelsen rör sig mellan två världar på ett trovärdigt sätt.

Malin Klingenberg
Fotograf: Karolina Isaksson Ladda ner fullstor bild
Karolina Isaksson

Fotograf:
Karolina Isaksson

Karolina Isaksson

Fotograf:
Karolina Isaksson