Merete Mazzarella

Den försiktiga resenären

Resa och älska med öppen blick

På kryssningsfartyget Baemar råder rutiner, upprepning, samma promenad på däck varje dag. Tillvaron styrs av en stadig rytm, och det känns lätt, kravlöst och samtidigt lite fånigt och komplicerat. Det mest levande ombord, förutom de smått excentriska människorna, är en skadad nattfjäril. Trots ambivalensen upplever resenären Merete Mazzarella en stark fascination för kryssningsmiljön.
I Australien möter hon kryssningsfartygets motsats: en naturskön och vild kontinent med vänliga människor, färgrikt djurliv och brutal historia. Hon och hennes L blir särskilt förtjusta i staden Brisbane, och dit vill de, till sina vänners förvåning, ständigt återvända det anses lite udda att vara fascinerad av landet tvärtom, förstår de snart nog.
Merete Mazzarellas nya är en bok om att resa, om olika sätt att resa, om att resa utan att vara äventyrligt lagd. Det är en bok om återvändo inte bara hem utan också till andra platser, en bok om att omdefiniera sin livshistoria, en bok om arv. Och om kärlek.
 

Recensioner

Mazzarella är berest och beläst och tar med oss på en essäistisk resa som inte bara omfattar en kryssning till Amazonas och besök i Australien utan också biografiska nedslag i hennes kringflackande liv, först som diplomatbarn och sedan den vuxna akademikerns och författarens beresenhet.
Henrik Othman, Österbottens Tidning
 

Den här bokens titel är helt rätt. Innan jag fick den trodde jag att det var en bok om resande och resor, men nu vet jag bättre, det är en bok om en resenär, den försiktiga resenären, fast försiktig är hon väl mest bara i den betydelsen att hon inte balanserar vid avgrunder eller hoppar från höga torn, på andra plan är hon nog så djärv, men det handlar om en eftertänksam djärvhet.
Och boken är en fläta av resenärens färder i tid och rum, i det yttre och det inre.
Bodil Zalesky, Hufvudstadsbladet
 

Den försiktiga resenären Provläs
E-bok Hårda pärmar

32.00 €

Köp