Sanna Tahvanainen

Den lilla svarta

En läcker roman om mode och begär

En mystisk kvinna dyker upp i 1920-talets Paris. Vem är hon?
Varifrån kommer hon? I takt med att Coco Chanels namn som modeskapare växer sugs hon in i festernas och salongernas virvlar. Ett pärlband av älskare följer. Den ryska storfursten ersätts av den franska poeten som i sin tur följs av Englands rikaste man.
Även om älskarna är utbytbara, är de livsnödvändiga. Näst efter saxen är männen Coco Chanels viktigaste verktyg. Det är ur deras garderober hon hämtar sina bästa idéer.
Arbetet är det enda beständiga i Coco Chanels liv. Vi följer henne i ateljén på Rue Cambon där nya kreationer skapas och sömmerskorna lyder hennes minsta vink. Men under ytan ruvar en mörk hemlighet och minnena från barndomen som inte ger henne någon ro.

Coco Chanel befriade kvinnan från korsetten. Hon skapade parfymen No. 5. Hon gav oss den lilla svarta. I Sanna Tahvanainens roman lär vi känna henne inifrån.

Recensioner

Den lilla svarta är en underhållande historia med bra flyt och författaren väver skickligt ihop fakta och fiktion till en trovärdig roman. Jag fastnade i boken från första sidan och det var svårt att lägga den ifrån sig. Kan verkligen rekommendera den här boken!
Bloggare: Bokpool

Som tidigare i sitt författarskap lyfter Tahvanainen utan förebråelser fram det ofärdiga och oförbätterliga hos en människa. Hennes Coco är en som aldrig vuxit upp från sig själv, självsvåldigt barnslig, nyckfull och lika besatt av saker som av skapelsen av sig själv.
Anna-Lina Brunell, Hufvudstadsbladet

Sanna Tahvanainens nya roman är som ett utsökt skuret plagg. Stygnen är precisa och passformen perfekt.
Petra Lind, Östnyland

Sanna Tahvanainens roman är ett litet smycke, en romanovsk pärla [...] Den lilla svarta är en skildring som i hög grad vilar på detaljerna, dofterna, det poetiskt kryddade språket. [...]
Som läsare lockas man med i den entusiasm som författaren alldeles uppenbart känner för sin huvudperson man charmas av Cocos frispråkighet, målmedvetenhet och kompromisslöshet samtidigt som man i lika mått kan irriteras över hennes uppenbara självupptagenhet.
Marit Lindqvist, Kulturnytt

Kristallklara scener och famösa bilder målas fram så exakt att man stundvis häpnar. Det är sällsynt njutbart att läsa. [...] Passformen är perfekt.
Camilla Lindberg, Västra Nyland
 

Tahvanainens Den lilla svarta är som en sufflé härligt luftig och spänningsfyllt glädjande att inta.
Sebastian Köhler, Forum för ekonomi och teknik
 

Sanna Tahvanainen är ett av alla guldkorn i den finlandssvenska litteraturen och har skrivit både lyrik och romaner. I hennes nya roman kommer vi nära modeskaparen Coco Chanel. Det är en fin och detaljrik berättelse om ensamhet, om en kompromisslös arbetsgivare, om älskarna som byts ut och om Coco Chanels inre, hemliga liv.
Cecilia Alstermark, Kommunalarbetaren

Den lilla svarta Provläs
Tillgänglig, lagervara