Ulla-Lena Lundberg

Jägarens leende

Resor i hällkonstens rymd

SMAKPROV

Nu kan du läsa ett smakprov ur boken. Klicka på fliken Extramaterial längst ner på sidan.

Är det möjligt att göra en mule len när du hugger den i sten? Ja, sådan är konstnärsskickligheten vid Nämforsen. En ristare som hade en bra dag tog ett steg tillbaka utan att falla i forsens Ginnungagap och kände den pilsnabba benådade självbelåtenhet som är konstnärskapets belöning: se vad jag kan.

Jägarens leende är antropologens och konstnärskollegans blick på klipp- och grottmålningar samt hällristningar från Domboshawa till Astuvansalmi och Nämforsen, från Afrika till Norden via Frankrike, Spanien och Ryssland. Samtidigt är boken en berättelse om två systrar och det ständigt pågående samtal som väver sig igenom deras liv.

Ulla-Lena Lundberg upplever hällkonsten och delar med sig av både känsla och tanke, av både bisonflockens dundrande framfart och vetenskapliga tolkningsmodeller. Orden löper lite vid sidan om det som uttrycks genom konsten, skriver hon och låter läsaren uppehålla sig just i gränstrakterna. Lundberg gör en schamanistisk läsning av olika former av hällkonst och diskuterar svårigheten att behandla den idag ska man måla i hällristningar med färg så att de syns bättre, hur ska man bevara grottmålningar i ett skiftande klimat? och dess plats i föränderliga landskap.

Recensioner

Jägarens leende är en personlig fackbok om klippmålningar i världen och de kulturer som frambringade dem som bygger på både sakkunskap, konstnärlig identifikation och oförskräckt inlevelse i det tidlöst mänskliga.

Michel Ekman, Svenska Dagbladet

Ulla-Lena Lundbergs bok är mångbottnad såsom arkeologernas kartor över tidslagren, stratigrafierna. Det här är en faktabok, men samtidigt en slags memoar och livshanteringsbok och en av de vackraste skildringar av syskonkärlek som jag har läst!

Gungerd Wikholm, Kulturtimmen

Ulla-Lena Lundberg, den finländska författaren från Åland, är en av Nordens intressantaste röster.

... Jägarens leende erbjuder en ingång till hällmålningarnas och hällristningarnas minst sagt suggestiva värld.

Torgny Nordin, Göteborgsposten

Den stora behållningen är upplevelsen av hur alltsamman knyts ihop av en personlig röst och förankras i ett konkret sammanhang. Lundbergs försynta humor och entusiasm gör boken till en vördnadsfull översättning av konstens tidiga språk. På så sätt överträffar den mången vanlig lärobok. Men Jägarens leende är samtidigt ett vittnesbörd om vikten av personlig upplevelse och av platsens unikum, något som blir allt mer sällsynt i vår digitaliserade tid där världen allt mer bevittnas från skärm och i sittande ställning.

Fredrik Hertzberg, Svenska Dagbladet

Som de flesta riktigt stora romanförfattare har Ulla-Lena Lundberg ett vitt intressefält utanför det rent litterära. Utöver regelrätta akademiska studier i antropologi och religionshistoria har hon utvidgat sitt vetande genom forskningsresor ...

... en av den finlandssvenska litteraturens viktigaste påminnare om att världen är intressant, mångfaldig och värd att ständigt berätta om.

Pia Ingström, Hufvudstadsbladet

Ulla-Lena Lundberg är en kunnig och påläst ciceron i hällkonstens värld, i myter och olika folkslags levnadsvillkor, deras kultur och religion. Hon är ständigt medveten om att verkligheten rymmer mytiska aspekter och myten realistiska. Hon har skarp blick för likheter och olikheter. ...

Teorier presenterar hon i lämplig mängd för att fördjupa läsarens behållning utan att bli för omständlig och därmed tröttande.

Mary-Ann Bäcksbacka, Västra Nyland

... djuplodande och välskriven ...

... Ulla-Lena Lundbergs förmåga att skriva både levande, engagerande och självdistanserande. Och den som efter läsningen känner sig manad att fortsätta i författarens fotspår har i Jägarens leende en utmärkt handbok. Ett flertal bilder, kartor och en omfattande litteraturförteckning lockar också till efterforskning på egen hand.

Egil Green, Borgåbladet

När hon karakteriserar sig själv håller hon låg profil, men läsaren vet strax att man slår följe med en påläst ciceron, ett proffs. Ulla-Lena Lundberg är utbildad etnolog, och hennes intresse för hur människan finner sin plats i samhälle och natur kan avläsas i alla hennes böcker ...

Ann-Christine Snickars, Vasabladet

Bokens stora styrka ligger i levandegörandet, att författaren satsar sitt liv och sina erfarenheter för att förstå de mångtusenåriga målningarna. ...

Det här är en bok som bara växer när man bläddrar tillbaka och läser om. Jag känner tacksamhet över att ha fått vara med på systrarna Lundbergs vandringar i yttre och inre världar.

Benita Mattsson-Eklund, Tidningen Åland

... en författare som Ulla-Lena Lundberg kan vara fri i tanken och fantasin, använda hela sin inlevelseförmåga och känna ristarens stolthet över resultatet ...

... märk att det är ett författarskap som är vidare än så, det är gränslöst både i tid och rum. Det rymmer en förståelse och ett intresse för andra folk och länder som vi alla kunde odla upp lite mera.

Siv Ekström, Nya Åland

Ett nyckelord för Lundberg och för boken är närvaro.

Hon har ofta ett mycket sensuellt förhållande till bilderna och beskrivningarna bärs upp av smittande entusiasm och övergår då och då till inlevelserik fiktion av hur det kan tänkas ha varit.

Bror Rönnholm, Åbo Underrättelser

Livet är mer än det vi ser och kan bevisa för den som låter sinnet sträcka sig utöver de konventionella, accepterade gränserna.

Ulla-Lena Lundberg möter hällkonsten och det mänskliga drama den beskriver med finstämd intuition och vidöppna ögon. Det är denna upplevelseglädje hon förmedlar till läsaren.

Angela Oker-Blom, Ny Tid

... om någon i skrift har förmågan att göra både den sinnliga och den mytiska världen begriplig så är det Ulla-Lena Lundberg.

Carita Backström, Lysmasken

... en mycket njutbar kombination av betydande etnologiska kunskaper och förmåga att återge i ord människornas liv för längesen. Dessutom fungerar boken som en samling annorlunda resereportage, tidsresor.

SE, Löntagaren

Denna bok inbjuder på ett fängslande vis till en resa i hällkonstens värld och i författarens liv, och är läsvärd för alla.

Ida Åberg, BTJ

Jägarens leende
Hårda pärmar E-bok
Slutsåld