Karin Erlandsson & Frans Erlandsson & Ludwig Sandbacka
Myter och fakta om pärlornas ursprung
Myter och fakta om pärlornas ursprung är ett uppslagsverk över de arter som finns i Drottningriket, där böckerna i serien Legenden om ögonstenen utspelar sig. Här får vi veta hur roshajen ser ut, varför gormkrabban inte har några fiender och vilken växt som värmer en om man fallit i en isvak. Dessutom får vi veta hur dykarhuvan egentligen fungerar! I boken finns också sagor, myter, recept och sånger.
Recensioner
Helheten är en smaskig och inbjudande handbok med massor av nytt material om ett sagorike som man gärna vistas länge i.
Petter Lobråten, Ålandstidningen
Karin Erlandssons böcker innehåller en värld som tidvis är väldigt lik vår, men så dyker något upp som drar en djupare ner i fantasin, och det är fint att nu ha ett helt uppslagsverk att förkovra sig i. Personligen har jag ända sedan jag läste om hur Matildas arm slets bort av en roshaj undrat hur en sådan ser ut och beter sig, och det är njutningsfullt att nu få svar på mina frågor då detta ju inte är fakta jag kan söka mig fram till på internet. Boken som sådan har en härlig form, papperet känns matt och uppslagen har en pergamentillustration i bakgrunden som förhöjer känslan av fantasy. Överlag är Myter och fakta om pärlornas ursprung en mycket tilldragande bok att sträckläsa eller bläddra i vid sidan om kvartetten om Ögonstenen. Clara Kron, Ny Tid.
Det är en fantasieggande beskrivning som tryckt på ljusbrunt flammigt papper och rikt illustrerad i naturalistisk stil kompletterar de tidigare böckerna. Illustratören Ludwig Sandbacka har följsamt bildsatt de många djur och växter som författarens son, Frans Erlandsson, namngivit med stor uppfinningsrikedom såsom piggsnigel och apostlamört. Han är även uppfinnaren till det ludiska systemet, en variant av det periodiska systemet. Sandbackas suggestiva illustrationer med stark djupverkan uppmuntrar till noggrant studium. Anslående landskapsbilder med minutiöst tecknade varelser i välavvägda klara färger lyfter textens vetenskapliga, lite torra ton. Ursprungsromanernas många läsare har mycket att glädjas och förundras över.
Anne-Marie Karlsson, BTJ