Minna Knus-Galán

Projekt Panama

Ett år med världens största läcka

Det topphemliga arbetet bakom skatteparadisläckan

Bryssel, maj 2015. Journalisten Minna Knus-Galán deltar i en konferens i datajournalistik. Under en paus rycker en kollega från Washington henne i ärmen. Jag tror vi har någonting intressant, viskar hon. Någonting stort.
Det här är upptakten till arbetet med historiens största läcka: Panamadokumenten. Det handlar om 11,5 miljoner filer förmedlade av en anonym källa. Hundratals grävande journalister på olika håll i världen går igenom data i största hemlighet. I april 2016 släpper de sin nyhet. De avslöjar hur den politiska och ekonomiska eliten använder skatteparadis för att gömma enorma summor pengar. Nyheten slår ner som en bomb.
I Projekt Panama skriver Minna Knus-Galán om sitt år i den internationella arbetsgruppen, där hon som den enda inbjudna finländska journalisten särskilt fokuserade på kopplingarna till sitt hemland.
Projekt Panama är en spännande berättelse om journalisternas metoder, om deras inbördes relationer och dynamik, om deras framsteg och kriser. Boken handlar även om vikten av undersökande journalistik och dataläckor, och förklarar hur den globala skatteparadisekonomin berör var och en av oss.
 

Recensioner

Projekt Panama är en välskriven bok, lättläst och medryckande. /---/ Minna Knus-Galán öppnar dörren till en ekonomisk värld som de inblandade helst skulle se sluten för evigt. Och hon öppnar dörren till en journalistisk värld med metoder som vi förhoppningsvis får höra mer om under kommande år.
Björn Sundell, Hufvudstadsbladet

Det är en fängslande och stundtals snudd på spännande bok. Den ger läsaren en introduktion i skatteparadis och offshorebolag, samt en inblick i den undersökande journalistens vardag.
Johan Sandberg, Kyrkpressen

Projekt Panama Provläs
E-bok Hårda pärmar
Slutsåld