Robert Åsbacka

Samlaren

Tom är tolv år och lever i en värld av våld. Våldet finns överallt, det finns i skolan och det finns på fritiden. Han lever sitt liv med blick över axeln, och han längtar till att en dag bli vuxen.

Medan han väntar samlar han på kapsyler som bland annat kan böjas till vassa och färggranna lösnaglar. En decemberdag blir han bekant med grannen Bo som samlar på bilar. Han lär också känna Bos snälla och vackra sambo Viola. De bor i en liten lägenhet i ett gult trähus och när Tom får sitt livs första lp, Rolling Stones Let it Bleed, får han spela den på Violas skivspelare. Bo och Viola har det precis så som Tom vill ha det när han en gång har vuxit upp.

Många år senare sitter Tom och läser gamla mikrofilmer. Våldet fanns också i det gula trähuset och en ruskig historia rullas upp i autentiska förhörsprotokoll.

Samlaren är en roman om barndom och ett dokument om ett brott men också om besatthet och samlande som passion. Robert Åsbacka har närmat sig händelsen i flera av sina tidigare romaner, men i Samlaren framkommer nu för första gången vad som verkligen hände den där luciahelgen 1969.

Recensioner

Åsbacka skriver som han skriver, så skickligt att det lyser, en sparsmakad men konstfärdig prosa. ...
Samlaren är utan tvivel en av höstens allra bästa böcker ...
Pia Ingström, Hufvudstadsbladet

Det är en psykologiskt gastkramande roman som ställer en mängd viktiga och oroväckande frågor samtidigt som den ändå främst är en ytterst skickligt skriven skildring av en tonårings väg in i vuxenvärlden.
Crister Enander, Vasabladet

Samlaren är en alldeles utmärkt och mycket läsvärd roman.
Bror Rönnholm, Åbo Underrättelser

... en bok man läser med den behållning en djupt tänkt, stramt utformad och i sin enkelhet språkligt briljant berättelse skänker.
Henrik Othman, Österbottens Tidning

Suggestivt, laddat och fängslande om utsatthet och mani. Åsbacka levererar igen.
SuS, Löntagaren

Åsbacka är en skicklig berättare och de olika lagren bildar ett flätverk av temavariationer som tillsammans ger en ögonblicksbild av ett obegripligt brott.
Nina Othman, Ny Tid

Mikäli dekkarin peruspyrkimys on lukijan hämäämisessä, Keräilijä edustaa lajityyppinsä parasta kukintoa. mutta murhajuoni on hänen romaanissaan aina alisteinen teoksen muille ominaisuuksille: sen kerrostuvalle dramaturgialle, muutamalla vedolla hahmotetulle ajankuvalle ja psykologisesti pikkutarkalle universaalin nuoren kokemuksen esiin manaamiselle.
Tommi Aitio, Kauppalehti

 
Kirjan tunnelma tuo mieleen kulttisarja Twin Peaksin.
Raija Hakala, Pohjolan Sanomat
 
 

Samlaren
E-bok Hårda pärmar
Tillgänglig, lagervara