Anna Rotkirch

Tillsammans

Om familjelivets härlighet och svårighet

Jämfört med andra djur innehåller människofamiljen häpnadsväckande många relationer. Den minsta familjen består av en mamma och ett barn, den största av upp till fyra generationer och en brokig skara vuxna, partners och deras släktingar. Ibland har grannar och tjänstefolk räknats som familjemedlemmar. Därför brukar man säga, att människorna idkar gemensam fostran. () Barnets "naturliga" miljö är en där det finns många vuxna och barn, och där de vuxna hjälper varandra med att sköta om barnet. Speciellt mammorna brukar ta emot budskapet med lättnad. "Jag är alltså inte en dålig mamma! Det är helt normalt att längta efter vuxet sällskap och inte trivas vid sandlådan dagarna i ända!" 
 
En bok som ger tröst, lättnad och insikt kring livet i en barnfamilj och avslöjar bakgrunden till eviga konflikthärdar. Varför blir mammor ofta räddare när de får barn? Vad är pappans roll? Varför slåss syskon? Och varför är mormor evolutionens pärla? 
Tillsammans spräcker myter i finländarnas liv, när människan som biologisk art möter dagens föräldraskap på överraskande vis. Här presenteras familjelivets glädjeämnen och smärtpunkter i flera generationer, ända från barndomen till mor- och farföräldrar, kusiner och vänner.  
Anna Rotkirch för samman forskningsresultat från samhällsvetenskap och evolutionsbiologi med personliga insikter på ett sällsynt belysande och läckert sätt. Man slukar boken kvickt men smälter den länge. Här finns de nya idéer som kärnfamiljer ofta så desperat behöver i vardagen. 

Recensioner

Det här leder oss in på bokens moralkaka: gemensam fostran. För ovanlighetens skull syftar sensmoralen i en diskussion om familjen till ett rikare, roligare och lättare liv för alla inblandade. 

Nora Hämäläinen, Ny Tid

 

Anna Rotkirch har skrivit en provocerande och stimulerande bok om våra evolutionsbiologiska förutsättningar. Där samsas det naturliga, det vanliga och det möjliga i fråga om mänskligt familjeliv.

Pia Ingström, Hufvudstadsbladet

Tillsammans Provläs
E-bok Hårda pärmar