Ny bok av Wilma Möller – Mysteriet på Prästön

Ny bok av Wilma Möller – Mysteriet på Prästön

Wilma Möller är känd för att skriva fartfyllda och spännande romaner, men den tredje ungdomsromanen är också ett mysterium.

Arvid och Zacke åker på ridläger till Prästön i skärgården. De ser fram emot soliga dagar på hästryggen och sena kvällar runt lägerelden, där förhoppningsvis en och annan spökhistoria ska sätta fart på hästtjejernas fantasi. Men när pojkarna blir inhysta i prästgårdens tornrum och en gammal sägen från början av 1900-talet om prästdottern Hilda börjar cirkulera bland lägerdeltagarna är det längs pojkarnas ryggar det går kalla kårar.

Hur skiljer sig Mysteriet från Prästön från dina två tidigare romaner?

– Liksom mina tidigare böcker är Mysteriet på Prästön en hästbok i den bemärkelsen att huvudpersonerna åker till ett ridläger och utforskar Prästön och dess hemligheter till häst, men den här gången utgör hästarna inte huvudintrigen i berättelsen. Det är snarare en deckare eller äventyrsberättelse.

– Dessutom är det första gången som jag låter en kille vara huvudperson, vilket jag hoppas kan locka fler pojkar att läsa.

Det börjar med en spökhistoria, men snart utvecklas det till skräck på riktigt. Vad fick dig att ta ett sånt spår?

– Handlingen är inspirerad av verkliga händelser i lokahistorien, bland annat vapensmugglingen i Öja och Larsmo i början av 1900-talet. Mera kan jag nog inte säga utan att ”spoila” vad som händer.

I centrum av berättelsen har vi tonårspojkarna Arvid och Zacke, hur blev de huvudpersonerna?

– Eftersom jag fortfarande jobbade väldigt intensivt med Kaamos när jag fick idén till Mysteriet på Prästön så tänkte jag faktiskt först att Alexis och Reina skulle få åka på ridläger med sina hästar. Men samtidigt kände jag mig klar med karaktärerna från Kaamos, det fanns liksom inget mer att utveckla. Så då fick det bli Arvid och Zacke – före detta fiender men numera bästa vänner.