Myter och fakta om pärlornas ursprung

Myter och fakta om pärlornas ursprung är ett uppslagsverk över de arter som finns i Drottningriket, där böckerna i succéserien Legenden om ögonstenen utspelar sig.
Boken presenterar djur- och växtarter ur den fyradelade fantasyserien i ord och bild. I boken finns också sagor, myter, recept och sånger och så får läsaren äntligen veta hur dykarhuvan fungerar.
Som medförfattare till Myter och fakta om pärlornas ursprung har Karin Erlandsson sin son, Frans Erlandsson, 15 år. Han är hjärnan bakom alla arter i serien. Boken är rikligt illustrerad av Ludwig Sandbacka.

Mor och son i samarbete

Under skrivprocessen bollar Karin och Frans med idéer och namn.
– Jag skriver XX varje gång ett träd, en fågel, en maträtt eller en växt nämns. Intill skriver jag en lista med förklaringar, till exempel: ”stort träd man kan bygga skepp av” och ”något man blir mätt av”, säger Karin Erlandsson.
– När boken är skriven första gången från början till slut får Frans listan. Han försvinner upp på sitt rum, slår i lexikon och ordböcker och kommer tillbaka med tre förslag på varje namn jag behöver, säger Karin.
– Sedan får Karin listan och så går hon igenom namnen och säger vad som är bra och vad som är skit, säger Frans Erlandsson.

Utan hjälp av Frans skulle Legenden om ögonsten vara en fattigare bok, åtminstone enligt Karin själv.
– Ögonstenen skulle heta XX-pärlan, dagskatan skulle hete ”stor fågel” och varenda växt skulle heta något fånigt i stil med ”svamp-bob”. Jag kan verkligen inte namnge påhittade saker.

Diarréfikon inte okej

Karin har ändå vetorätt på namnförslagen Frans kommer med.
– Han ville att en maträtt skulle heta diarréfikon. Det låter verkligen inte som något man gärna högg in på, så det sade jag nej till, säger Karin.
Ett annat förslag sonen kommit med är blomman Tantgump
– Frans argument var att det faktiskt finns en blomma som heter Kärringtand.
Ibland sätts kreativiteten på prov. Halott var det svåraste namnet att komma på.
– Jag vet väldigt lite om vattenlevande däggdjur och beskrivningen jag fick av Karin var inte så exakt. ”Stort däggdjur i havet” kan ju heta nästan vad som helst, säger Frans Erlandsson.
Legenden om ögonstenen blev en serie med fyra kapitelböcker och ett uppslagsverk. Hur klar är du med serien nu?
– Det blir jag inte så länge det finns läsare som vill läsa den. Dessutom fortskrider arbetet med filmen, vilket förstås är spännande, säger Karin Erlandsson.