Tuva Korsström

Älvan och jordanden

En biografi om Mirjam Tuominen och Torsten Korsström

Pappa ett ljus, mamma ett mörker

Tuva Korsströms bok handlar om författaren Mirjam Tuominen och bildkonstnären Torsten Korsström samt om deras barn Kyra och Tuva. Tyngdpunkten ligger på Mirjam som genom sin genialitet och starka personlighet kom att dominera resten av familjen.
Mirjam Tuominen debuterade 1938 med novellsamlingen Tidig tvekan. En mycket märklig debut, skrev Hagar Olsson i sin berömmande recension. Mirjam och Torsten gifte sig ett år senare, på tröskeln till vinterkriget. Torsten hade blivit seminarielektor i Nykarleby, men var inkallad under nästan hela krigstiden. Som glödande pacifist och antinazist kände sig Mirjam ensam och olycklig i småstaden. När kriget var slut var också äktenskapet över.
Under en lång och plågsam skilsmässoprocess pendlade Mirjam mellan Nykarleby och Helsingfors medan hon etablerade sitt författarskap med titlar som Besk brygd, Stadier, Bliva ingen. När hon slutligen flyttade till Helsingfors med döttrarna blev Torsten kvar som en omtyckt lärare i seminariestaden.
För Kyra och Tuva blev det med åren så att Mirjam representerade det mörka: vredesutbrott, mentala problem, sjukdom och ökande isolering. Totti stod för somrar i Korpo skärgård, glädje och umgänge med en stor släkt.
När Tuva Korsström går in i Mirjam Tuominens liv och produktion gör hon det både som dotter och litteraturkritiker. Hon förmår se på sin mor med distans och med beundran för ett författarskap som just nu upplever en renässans.
 

Recensioner

 

Tuva Korsström skriver fram sin värld med konkretion, sinnlighet och analytisk distans, de förhållanden som formade hennes far- och morföräldrar, föräldrar och henne själv. Släkthistorien blir också finlandssvensk 1900-talshistoria. 
Att det samtidigt blir en berättelse om det egna jagets uppväxt och prägling är ofrånkomligt. För boken är också en överlevnadshistoria med allmängiltig bredd trots dess extrema förtecken. Eller kanske just därför. Förluster och oförrätter, längtan och ensamhet, rädsla och otrygghet och barnets skyddsmekanismer blir så smärtsamt tydliga i det drama som målas upp.
Åsa Stenvall-Albjerg, Hufvudstadsbladet
 

Älvan och jordanden är också ett stycke finlandssvensk kulturhistoria med en hel del betydelsefull namedropping, där många kända gestalter passerar revy. Tuva Korsström har rest ett ömsint monument över sina föräldrar Mirjam Tuominen och Torsten Korsström.
Henrik Othman, Österbottens Tidning
 

Älvan och jordanden
Familjealbum

Fotograf:
Familjealbum

Familjealbum

Fotograf:
Familjealbum

Familjealbum

Fotograf:
Familjealbum

Familjealbum

Fotograf:
Familjealbum

Familjealbum

Fotograf:
Familjealbum

35.00 €

Köp