Anna-Lena Laurén

De är inte kloka, de där ryssarna

De är inte kloka, de där ryssarna är ögonblicksbilder från det moderna Ryssland. Svenska Yle:s korrespondent Anna-Lena Laurén skriver inkännande om dagens ryska samhälle, om ryssar och kärlek, ryssar och vänskap, ryssar och pengar.

Ryssland är ett kalejdoskopiskt samhälle som kräver tid och ansträngning att förstå sig på, och författaren erkänner öppet att hon fortfarande har stunder då hon inte begriper ett dugg. Boken är skriven med humor och värme, ilska och passion, glädje och förundran känslor som man inte kan leva utan i Ryssland.

Långt in i juni kör bilar i Moskva med det svart-orangefärgade segerbandet fastknutet i radioantennen. När jag ser dammiga Lador susa förbi med bandet flaggande i antennen, smutsigt intill oigenkännlighet, tänker jag två saker.

1) Visst är det fint att man kan känna en sådan stolthet över sitt land, att ryssarna kan sin historia och hämtar kraft ur den.

2) Där kör någon som inte har råd att hålla sig med annat än en Zjiguli, eftersom han bor i ett land som bara belönar de starkaste. Ändå glorifierar han systemet. Stackars sate.

Illustrerad

Recensioner

... en ypperlig guide till rysk mentalitet och värderingar ... Hennes analytiska ögonblicksbilder av hur ryssarna fungerar och tänker är skarpsynta, personliga och underhållande. Framför allt är de pragmatiska.

Ragnhild Artimo, Forum för ekonomi och teknik

Denna reportagebok fångar på ett välskrivet, ödmjukt och insiktsfullt sätt det mångsidiga och för västerländska besökare ofta motsägelsefulla i det ryska samhället.

Julie Hansen, BTJ

Anna-Lena Lauréns rysslandsbok är full av intressanta iakttagelser. Hennes texter är levande och ger läsaren en hel del aha-upplavelser.

Ingebrg Gayer, Borgåbladet

Det här är en bok som ger nya insikter för den som inte har personliga erfarenheter av Ryssland sedan tidigare. Samtidigt innehåller den många igenkänningsfaktorer för den som rört sig där.

De är inte kloka dedär ryssarna kan kanske rentav borde läsas av den som via jobbet kommer i kontakt med Ryssland, likaväl som av turister som är på väg dit. Boken kunde med fördel läggas till i kurslistorna i amhällsämnen i gymnasierna, varför inte också i ryskundervisningen på olika nivåer.

Lisbeth Rosenback, Vasabladet

Lauréns entusiastiska, men jordnära approach är bekant från hennes Hbl-kolumner. Bokformatet ger utrymme för mångsidigare resonemang och slutsatser. ...

Med sin journalisterfarenhet och sin önskan att komma åt pudelns kärna är Laurén ett fint exempel på den nya generationens Rysslandskännare ...

Zinaida Lindén, Hufvudstadsbladet

Boken har överhuvudtaget en massa intressant och nyttig information att förmedla och Lauréns lättfattliga analyser hjälper en ytterligare att förstå hur det hänger samman.

Ambitionen att öka förståelsen fungerar alltså alldeles utmärkt. Och dessutom på ett högst underhållande sätt.

Bror Rönnholm, Åbo Underrättelser

Nedkliv i den ryska vardagen avläser klartänkt politisk och samhällelig analys och tankar om den ryska folksjälen. ...

Kärleken till Ryssland lyser igenom i Lauréns texter, utan att hon för den skull är för okritisk.

Christa Mickelsson, Kyrkpressen

Boken är intressant rakt igenom. Här talas klarspråk om korruption och om det maktmissbruk som finns inom byråkratin. Och ingen föraktar byråkraterna mer än den vanliga ryssen.

Här skrivs om det manliga och kvinnliga i Ryssland, om vodka som samhällskitt och om hur man klarar sig genom vardagen genom att lära av ryssarna. Gör man inte det blir man sist i alla köer.

En uppfriskande och lärorik liten bok som förtjänar att få många läsare.

Benita Mattsson-Eklund, Tidningen Åland

Onneksi Yleisradion ruotsinkielinen kirjeenvaihtaja Anna-Lena Laurén on kirjoittanut 172-sivuisen kirjan ... Hän onnistuu näyttämään venäläisen, kaupunkilaisen elämänmenon niin aidosti, että tuntuu kuin olisin juuri palannut Moskovasta.

Matka sujui hyvin, kiitos.

Hanna Jensen, Ilta-Sanomat

... en informativ studie av det ryska storstadssamhället idag. De fåtaliga sidorna till trots tonar det fram med stor komplexitet. ...

Ryssen beskrivs både inifrån och utifrån på ett kärleksfullt och sensibelt sätt. De är inte kloka, de där ryssarna är värdefull både som konkret handbok för Rysslandsresenärer och för den som bara vill resa i tanken.

Lena Andersson, Svenska Dagbladet

Hur skall vi egentligen se på Ryssland - utan att förfalla till utslätning? En som gör ett utmärkt försök är Anna-Lena Laurén i den både roande och initierade boken ...

Fredrik Tenfält, Göteborgs-Posten

Ryssland både skrämmer och tjusar oss. Anna-Lena Lauréns avväpnande iakttagelser i De är inte kloka, de där ryssarna får dessbättre också sina läsare att skratta högt. Äntligen har de unga moderna ryssarna ordet!

Annika Hällsten, Hufvudstadsbladet

Den personligt hållna boken, varm i tonen, guidar läsaren rätt in i Ryssland, det ryska sättet att fungera i vardagen översätter Laurén suveränt och rappt, som alltid, och mycket aktuell ...

SE, Löntagaren

De är inte kloka, de där ryssarna
E-bok Mjuka pärmar
Slutsåld