Anna Lindholm

Den rätta färgen

En biografi om socialisten Anna Wiik

Anna Forsström var fjorton år när storstrejken bröt ut i Helsingfors 1905. Hon blev socialist och vek efter det aldrig från sin röda ideologi. Annas liv berättar om en benhård tro på en jämlik framtid, om mod att försvara demokrati och rättvisa även då det innebar livsfara. När hennes parti godkände fortsättningskriget och samröret med Nazityskland hörde Anna Wiik och hennes man Karl Harald Wiik till de få som protesterade. Karl Harald fängslades och anklagades för högförräderi. Anna höll fast vid sin tro på en bättre framtid trots att kamraterna svek, kriget kom och bomberna föll över Helsingfors.  

Anna Lindholm debuterade med Projekt Ines Fem kvinnor i inbördeskriget 1918. En av kvinnorna var Anna Wiik. I Den rätta färgen fortsätter Anna Lindholm berättelsen om en självständig, passionerad och intelligent kvinna som levde under en dramatisk tid i Finlands historia. 

Recensioner

Den rätta färgen är trots all politisk historia framför allt en intim berättelse om en människas liv i ett Finland i en hetsig och rätt våldsam tid. Genom Anna Wiiks häpnadsväckande rika arkivsamling av brevväxling, anteckningar och dagböcker kommer läsaren nära in på huvudpersonens inre liv, något som möjliggörs såväl av materialet som av Lindholms skicklighet som författare.
Aapo Roselius, Västra Nyland

Den rätta färgen
Mjuka pärmar E-bok

21.00 € 30.00 €

Köp