Michel Ekman
Jag tänker på nötskrikor
Anteckningar
Idag inträdde jag igen, efter ett långt uppehåll, i den världen där man har möten. Jag hade satt på mig ren skjorta och vi diskuterade länge en god sak i konstruktiv anda. Till slut blev det en viktig del av alla möten dags att besluta om datum för nytt möte. Jag slog upp den almanacka jag letat fram enkom för detta tillfälle. Men hur jag än bläddrade hittade jag ingen av de dagar som föreslogs. Till slut insåg jag att almanackan var från i fjol.
Jag tänker på nötskrikor är ett urval dagboksanteckningar från de senaste åren. Temat är livet i Helsingfors, människors egenheter, omgivningarnas förändringar, tidens gång. Ibland företas utflykter till föga spektakulära mål som ändå bjuder på trevliga överraskningar: Nybondas ängar, Lidls butik i Kampen eller kaféet Saray Baklava i Östra centrum. En del av texterna handlar om lästa böcker och sedda filmer och reflekterar över hur de förhåller sig till tillvaron. Boken är ett försök att skriva sig fram till ett slags hemkänsla i en förvirrande värld.
Recensioner
Michel Ekman promenerar mycket, såväl planlöst som mål- och nyttoinriktat.
... texterna präglas av en uppriktighet och en underskruvad humor som tilltalar mig, lika väl som av en vardagens både elegiska och absurdistiska poesi.
Marit Lindqvist, Svenska Yle
Michel Ekmans anteckningar kring vardagens glädjeämnen, naturupplevelser och miniodysséer speglar en slags livshållning. För den som inte föraktar det lilla öppnar sig en outtömlig värld.
Utmärkande för alltihop är observationerna där minnen och associationer skänker färg och djup åt upplevelserna. Finlandssvenskt skvallervärde? Föga, som tur är.
Mio Lindman, Hufvudstadsbladet
Jag hoppas att den här boken når många läsare. Det flyger många fåglar på de här sidorna, han är en mycket kunnig ornitolog, men han dröjer också vid mycket annat, på ett klokt och eftertänksamt vis.
Michel Ekman skriver om film och med stor spännvidd om musik, från Patti Smith till Johannes Brahms vars sista fyra korta pianostycken står i sällsam kontrast till den tjocke och skäggige cigarrökarens yttre habitus. Han varierar kvick Marcel Prousts madeleinekaka doppad i lindblomsthe: så fort någon citerar På spaning efter det förflutna sprider sig en känsla av varm buljong i hela min kropp. Vidare handlar det om att byta bostad: En flyttning förändrar ens syn på böcker. Vetskapen att jag själv åstadkommit flera stycken får mig att känna mig som en återfallsförbrytare.
Ivo Holmqvist, Opulens
Sällan har jag läst 192 sidor fyllda med så mycket tänkvärt. Boken utgörs av dagboksanteckningar från 20132018. Ekman har förmågan att se det stora i det lilla, det lilla i det stora och få till synes vardagliga iakttagelser att bli betydelsebärande anekdoter.
Michel Ekman tar med sig läsaren till eget land då han skriver om sin vardag. Det är inte utan vemod jag lämnar det landet då jag slår igen boken.
Henrik Othman, Österbottens Tidning
Man får följa någon med kunskap i spåren och det berikar läsarens egna minnen.
Benita Mattsson-Eklund, Ålandstidningen
Det är som om boken skriker ut det som vi inte alltid vill inse: att livet är ofullkomligt, och att vi mitt i bitterhet, saknad och lidande ändå kan finna kärlek, uppskattning, sympati och igenkännandet. Boken är en vägvisning i tålamod och förmåga att uppskatta de små godbitarna i livet.
Kaj Hedman, Vasabladet