Karin Erlandsson

Minkriket

Österbottnisk familjeberättelse i minkfarmsmiljö

Karin Erlandsson har skrivit en rikt strukturerad och språkligt genomarbetad roman. Den är fylld av dofter, aningar och förväntningar som konfronteras med verklighetens sociala krav. Som bygdeskildring saknar den alla insmickrande drag. Bakom allvaret bryter en sträv humor ofta fram i dialogerna, likt en besvärjelse mot vardagens hårda villkor: "Huvudet upp och fötterna ner".
Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2015, Ur juryns motivering

Evert är den första i staden som vågar satsa på minkar.
Det finns pengar i det här, pojk, säger Evert till Lars-Mikael.
Minkarna stinker, men redan som barn älskar Lars-Mikael dem. Småningom förstår fler i det lilla samhället att minklukten är framtidens doft. Farmerna växer och blir fler, staden utvecklas, välfärden byggs ut, världen är öppen och ny.
Karin Erlandssons lysande debutroman Minkriket knyter en österbottnisk familjs historia till rörelserna i samhällskroppen. De personliga uppoffringarna är betydande, men under de goda åren är också vinsten stor. Minkfarmarna tror inte sina öron när de hör talas om rävflickornas framfart. Rykten börjar spridas, rädslan slår rot.
Tiderna förändras, men det gör inte alltid människorna.

Recensioner

en strålande, mogen och fullfjädrad debutroman, ja roman över huvud taget. Erlandsson behärskar sitt uttryckssätt, och hon är modig när hon vågar gå in i det sårigaste utan att förklara det sönder och samman. Det känns som att Erlandsson, med en sådan här början, har förmågan att ta sig an precis vad som helst.

Julia Tidigs, Hufvudstadsbladet  

Minkriket är tveklöst en av de bästa romanerna som getts ut på svenska i år. Erlandsson är utomordentligt skicklig på att anpassa familjekrönikans form till de förhållanden hon så väl känner till, och slutresultatet är alltså något så ovanligt som en medkännande och medryckande roman om människor som åtminstone jag har mycket svårt att se som sympatiska. Heder också till Sanna Mander som gjort den snillrika pärmen.
Johanna Karlsson, Ny Tid

Minkriket Provläs
E-bok Hårda pärmar
Slutsåld