Karin Erlandsson

Missdåd

Ett dödsfall spräcker småstadsidyllen

Sara Kvist, nybakad journalist från utbildningen i storstaden, sommarjobbar på lokaltidningen i en liten österbottnisk stad. Nu skall hon få både jobbpraktik och möjlighet att umgås med pojkvännen Robert som har ett stall i staden.
Naturligtvis är det Sara som får jouren på midsommarafton. Uppdraget är att rapportera från traktens dansbanor tillsammans med sympatiska fotografen Oskar. Men planerna ändras: några ungdomar hittar ett lik i skogen.
Sara dras in allt djupare i historierna kring dödsfallet. Hon intervjuar den dödas make och flera personer som har sitt att säga. Snart verkar det som att Sara håller på med en egen mordutredning. Under ytan härjar trassliga relationer och starka konflikter i det lilla samhället. Också samlivet med Robert bjuder på otrevliga överraskningar.

Recensioner

Karin Erlandsson har använt pusseldeckaren som verktyg för att beskriva småstadens mörka sidor och fega medlöpare. Kriminalromanen är ju som bekant en genre som har använts för att belysa de mörkare sidorna i samhället.
Anna Dönsberg, Bokmagasinet. Yle

Nu har Erlandsson hunnit skriva en bok till, en gammaldags småstadsdeckare, en väl avgränsad sak, ett pussel där bitar faller på plats genom vanliga människors vimsiga insatser och polisarbetet försiggår någonstans utom synhåll för läsaren.
Pia Ingström, Hufvudstadsbladet

Missdåd är den bästa bok jag läst som är skriven av en finlandssvensk författare och jag vill absolut läsa de följande böckerna i trilogin. Jag kan verkligen rekommendera alla att läsa denna bok.
Blogg: Bokpool, Benita Eriksson
 

Prosan är effektiv och rak. Resultatet av denna erlandssonska ekvation är en gåtfull historia med sug och otaliga dimridåer.
Nina Dahlbäck, Vasabladet

Det handlar en riktig sträckläsningsbok - man får en väldig lust att lära känna karaktärerna bättre. /---/ en sällsynt fängslande roman som utan tvekan kommer att vara en av de mest uppmärksammade böckerna på svenska i år.
Lisa Lindell, Österbottens Tidning

Det här är en bok att sträckläsa.
Camilla Lindberg, Västra Nyland

Karin Erlandsson har återigen skrivit en mycket fin, fängslande och angelägen roman. Läs den!
Petra Johansson Pirholt, Nya Åland
 

Det är gestaltningen som är viktig och bräcker åtskilligt i genren.
Lotta Olsson, Dagens Nyheter
 

Missdåd Provläs
Pocket E-bok Hårda pärmar
Slutsåld